Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Foto Evert Elzinga

Hollandse Meesters aangekomen bij Hermitage Amsterdam

Inrichting tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage begonnen

Honderden jaren na hun aankoop zijn ze voor even weer in Nederland te zien: Hollandse Meesters uit de Hermitage. Op vrijdagochtend 29 september arriveerden met een beveiligd transport meesterwerken van onder anderen Rembrandt en Gerard Dou bij de Hermitage Amsterdam. Ze zijn onderdeel van de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren, waarin 67 werken van 51 schilders uit de Gouden Eeuw te zien zullen zijn. KLM Cargo verzorgde het vervoer van een deel van de kunstwerken.

Rembrandts Flora (1634) kon worden uitgepakt, een van de ‘iconen’ van de Hermitage. Dit prachtige portret, volgens experts van Rembrandts vrouw Saskia van Uylenburgh, kwam kort na de bruiloft van de jonge schilder en Saskia tot stand. Het werk had voor hen ongetwijfeld een bijzondere betekenis voor het pasgetrouwde stel: een jonge vrouw met een waterval van golvend haar dat over de schouders en de rug stroomt, gekleed in een schitterend fantasiegewaad en gekroond met een weelderige bloemenkrans.

De inrichting van de tentoonstelling is inmiddels volle gang. Hollande Meesters uit de Hermitage is vanaf zaterdag 7 oktober tot en met 27 mei 2018. Foto Evert Elzinga (7)

Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam:
‘Zo’n groot aantal Hollandse Meesters vervoeren is een hele complexe operatie. Vroeger werden de werken na hun aankoop veelal per boot vervoerd, maar nu komen ze over de weg en door de lucht, met veel regels en beveiliging, iets waar KLM veel ervaring mee heeft’.

Marcel de Nooijer, directeur KLM Cargo:
‘KLM vindt het belangrijk om te investeren in het behoud van cultureel erfgoed. Deze samenwerking met de Hermitage van Amsterdam is een voorbeeld van zo’n investering. Het vervult ons met trots dat KLM Cargo deze werken kan vervoeren, zodat deze na meer dan driehonderd jaar weer even voor iedereen te bewonderen zijn.’

Hollandse Meesters uit de Hermitage
De tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren is een feest van herkenning en ontdekking. De geselecteerde werken, waaronder zes van Rembrandt, zijn hoogtepunten uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg en tonen de liefde van de tsaren voor Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Het leeuwendeel van de schilderijen heeft een permanente plek in de museumexpositie en is na aankoop door de tsaren niet meer in Nederland te zien geweest. Het is dus heel bijzonder dat de schilderijen weer even ‘thuiskomen’ op Nederlandse bodem. Een deel van de werken is afgeleverd door KLM Cargo. Vanaf 7 oktober 2017 tot en met 27 mei 2018 zijn ze te bewonderen in de Hermitage Amsterdam.

29-09: Hollandse Meesters aangekomen bij Hermitage Amsterdam
©
Foto Evert Elzinga
©
Foto Evert Elzinga
©
Foto Evert Elzinga

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling