Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Janiek Dam

Aankomst prehistorisch object in Hermitage Amsterdam: 25.000 jaar oude Venus van Kostjonki

Vanaf 2 februari te zien in de nieuwe tentoonstelling De schatkamer!

Vandaag arriveert een bijzonder, millennia oud object, dat straks te zien is in de eerste jubileumtentoonstelling van de Hermitage Amsterdam, De schatkamer! De Venus van Kostjonki is 25.000 jaar oud en daarmee het oudste object in de enorme collectie – ruim drie miljoen objecten – van Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg. Het vrouwenbeeldje, uit de late oude steentijd, past in een handpalm (8,9cm) en is bijzonder indrukwekkend als product van een eeuwenoude beschaving. De Venus van Kostjonki, ook wel het ‘jongere zusje’ van de Venus van Willendorf genoemd, krijgt een prominente plek in de tentoonstelling. Het beeldje zal als eerste in De schatkamer! de bezoekers begroeten.

Het vrouwenfiguurtje is gemaakt van kalksteen en staat bol van verwijzingen naar de vruchtbaarheidscultus. Er wordt verschillend gedacht over de betekenis van dergelijke figuren: ze zouden offerpriesteressen kunnen voorstellen of mogelijk juist natuurkrachten belichamen. Dit specifieke figuurtje werd in 1983 gevonden door de archeoloog Nikolaj Praslov op de bodem van een verzonken kuilwoning in het zuiden van Rusland. De Venus markeert straks dus het startpunt van de tentoonstelling maar vooral een zeer pril stadium van de menselijke beschaving. Bezoekers van de Hermitage komen door dit object op indrukwekkende wijze in contact met prehistorische opvattingen over oerkrachten en magische rituelen.

De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam bestaat 10 jaar en dat wordt groots gevierd met twee jubileumtentoonstellingen. De schatkamer! en Juwelen! De eerste behelst ruim 200 meesterwerken uit diverse stromingen en culturen, van de vroegste prehistorie tot en met de 21ste eeuw. Een reis door 25.000 jaar kunstgeschiedenis, langs wereldberoemde meesters zoals Da Vinci, Bernini, Matisse, Rembrandt, Tintoretto, Velázquez en Van der Weyden.

Bezoekers worden in het eerste deel van de tentoonstelling geconfronteerd met kunst uit diverse tijden en culturen, gepresenteerd in verrassende sets van twee. Speelse combinaties die overeenkomsten en verschillen tonen in cultuur en tijd, en daarmee de bezoeker aansporen tot een onbevangen, extra aandachtige blik. Het tweede deel van de tentoonstelling is een lange, spannende zwerftocht langs alle afdelingen en collecties van de Hermitage St.-Petersburg.

De schatkamer! is te zien van 2 februari tot en met 25 augustus 2019. Lees hier meer over de tentoonstelling. 

©
Janiek Dam
Conservatoren van de tentoonstelling De schatkamer! Vincent Boele en Irina Bagdasarova pakken Venus van Kostjonki uit.

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling