Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Foto: Alexander Lavrentyev

Bibi van der Velden, Edwin Oudshoorn en Jan Taminiau: Hermitage-ambassadeurs voor Juwelen!

Nederlandse topontwerpers bezoeken schatkamers in Winterpaleis en kiezen favoriet

De Hermitage Amsterdam opent dit najaar de tentoonstelling Juwelen! Schitteren aan het Russische hof.  Honderden juwelen, met tienduizenden edelstenen, worden op dit moment gereed gemaakt voor hun reis naar Amsterdam. De fabelachtige collectie van de Hermitage St.-Petersburg is sinds jaar en dag een inspiratiebron voor designers, waaronder grootheden zoals Yves Saint Laurent. Bibi van der Velden, Edwin Oudshoorn en Jan Taminiau accepteerden de uitnodiging voor een bezoek aan het Winterpaleis waar zij een uniek kijkje achter de schermen kregen bij de voorbereidingen. Conservatoren en restauratoren van de Hermitage hebben ze rondgeleid door de schatkamers, depots en restauratieateliers. Ze kozen ieder een favoriet juweel en zullen onder meer hun keuze in de audiotour toelichten.

Ambassadeurs kiezen favoriet uit roemrijke juwelencollectie

Sieradenontwerpster Bibi van der Velden maakt unieke en eigenzinnige designs van zeldzame en duurzame materialen. Zij koos voor het spraakmakende juwelenbeeldje Neptunus (1600), gemaakt van bergkristal, goud en email en gedecoreerd met parels, robijnen en diamanten. Ontwerper Edwin Oudshoorn staat bekend om zijn bijzondere, rijkelijk gedecoreerde en romantische ontwerpen. Oudshoorn koos voor de spectaculaire Broche: Orchidee (eind negentiende eeuw), een uniek object van goud, zilver, email en briljanten. Ontwerper Jan Taminiau is 15 jaar werkzaam in couture en staat bekend om zijn ervaring. Borduurwerken zijn onderdeel geworden van zijn DNA waarmee hij zijn passie toont voor het verbergen en onthullen, trompe l'oeils en liefde voor contrasten - waarin natuur, rasters en kunst terugkomende thema’s zijn. Taminiau koos uit de collectie een prachtige Parure van goudfiligrein met cameeën (1795), gemaakt van goud, diamanten, papier-maché en glas. Het object was een geschenk aan grootvorstin Aleksandra Pavlovna, zuster van de latere Nederlandse koningin Anna Pavlovna. Het juweel is sterk gerelateerd aan het werk van Taminiau waarbij verbergen en onthullen fundamenteel zijn en waarbij de nauwkeurige observatie van details cruciaal is.

Over de tentoonstelling: Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

Vanaf zaterdag 14 september schitteren in de Hermitage Amsterdam tienduizenden edelstenen in 300 adembenemende objecten. Van agaat tot zirkoon, vrijwel alle bijzondere steensoorten zullen er te vinden zijn. Ze werden verwerkt in de meest exquise juwelen en accessoires, gedragen door de machtige tsarina’s zoals Catharina de Grote en de flamboyante Russische high societyDe juwelen vertellen – samen met een overdaad aan rijk gedecoreerde baljaponnen, keizerlijke kostuums en majestueuze portretten – persoonlijke verhalen en geven een fascinerend beeld van ruim twee eeuwen mode en juwelen. Van rococo, empire, romantiek tot art nouveau. In de tentoonstelling zijn straks ook meesterwerken te zien van Cartier, Lalique, Tiffany en natuurlijk hofleverancier Fabergé. 

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof  is te zien vanaf zaterdag 14 september 2019 tot en met zondag 3 mei 2020.

©
Foto: Alexander Lavrentyev
Bibi van der Velden
©
Foto: Alexander Lavrentyev
Edwin Oudshoorn
©
Foto: Aleksey Pakhomov
Jan Taminiau

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling