Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Foto: Eva Bloem

Cathelijne Broers verruilt na 18 jaar De Nieuwe Kerk | Hermitage Amsterdam voor Prins Bernhard Cultuurfonds

Directeur Cathelijne Broers verlaat eind oktober 2020 De Nieuwe Kerk | Hermitage Amsterdam. Per 1 november zal zij beginnen als directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Broers is sinds 2002 werkzaam bij De Nieuwe Kerk, waar ze begon als adjunct-directeur. Vanuit die organisatie was zij vanaf de aanvang nauw betrokken bij de oprichting van de Hermitage Amsterdam, die samen met De Nieuwe Kerk in één beheerorganisatie werd ondergebracht. In 2011 volgde zij Ernst Veen op als directeur van beide museale huizen.

De organisatie kende talrijke hoogtepunten, zoals de feestelijke opening (2009), de viering van het tienjarig jubileum van de Hermitage (2019), de inhuldiging van koning Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk (2013), het tijdelijke onderdak voor het Van Gogh Museum in de Hermitage (2012–13).

In al die jaren openden De Nieuwe Kerk en de Hermitage Amsterdam vele succesvolle tentoonstellingen, zoals Aan het Russische hof, Impressionisme en Hollandse Meesters in de Hermitage en 90 Jaar Marilyn en recent De Grote Suriname-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk.

Broers introduceerde in de Hermitage een museum-in-museumformule door de samenwerking met het Amsterdam Museum en Rijksmuseum voor de tentoonstelling Groepsportretten van de 17e eeuw (sinds 2014) en de opening van het Outsider Art Museum (2016). Voor De Nieuwe Kerk bracht zij een hernieuwde samenwerking met de World Press Photo Foundation tot stand met de jaarlijkse wereldpremière van de persfototentoonstelling (sinds 2014).

De corona-sluiting hebben beide huizen doorstaan, met een snelle invoering van de 1,5 meter-maatregelen en een succesvolle heropening op 1 juni 2020 met de tentoonstellingen Juwelen! (Hermitage) en World Press Photo Exhibition 2020 (De Nieuwe Kerk). Tot 1 november zal Broers zich volledig blijven richten op al haar werkzaamheden en zal zij lopende projecten verder begeleiden.

Cathelijne Broers: ‘Terugkijkend ben ik enorm trots op wat we met ons allen hebben bereikt. Met een extra warm gevoel over de Hermitage voor Kinderen en de open blik op kunst die we daarvoor hebben meegegeven. En zeker ook over de diversiteit en de nieuwe doelgroepen die we in de tentoonstellingen in De Nieuwe Kerk weten te bereiken. Ik kijk met vertrouwen naar de toekomst, met dit fantastische team en de gulle samenwerking met alle partners en sponsors.’

Herna Verhagen en Renée Jones-Bos, voorzitters van de Raden van Toezicht van respectievelijk De Nieuwe Kerk en de Hermitage Amsterdam: ‘In Cathelijne gaan wij een bevlogen en empathische directeur missen. Iemand die haar eigen mensen goed kent, maar ook haar sponsors en haar bezoekers. In combinatie met haar kennis en ervaring heeft dit geleid tot unieke museale ervaringen in De Nieuwe Kerk en de Hermitage Amsterdam. Zij heeft er samen met haar team voor gezorgd dat beide huizen een heldere strategie hebben, en een helder museaal profiel dat veel bezoekers trekt. Wij gaan gezamenlijk op zoek naar een opvolger van Cathelijne die de gekozen strategieën verder wil uitbouwen om samen met het team nieuwe successen te creëren.’

 

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling