Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Janiek Dam

Evelyn Taocheng Wang wint negende editie ABN AMRO Kunstprijs

Vandaag is bekendgemaakt dat de negende editie van de ABN AMRO Kunstprijs is toegekend aan Evelyn Taocheng Wang (1981, Chengdu). In maart 2020 openen, als onderdeel van de prijs, tentoonstellingen van haar werk in de Hermitage Amsterdam en in Circl.ART, de kunstprojectruimte van ABN AMRO op de Zuidas.

De jury van de negende ABN AMRO Kunstprijs is vereerd de prijs uit te mogen reiken aan Evelyn Taocheng Wang. Daarmee kiest de jury voor een kunstenaar die met mysterieus en verleidelijk werk op unieke wijze refereert aan vragen over gender, machtsstructuren, identiteit en de mate waarin die identiteit cultureel wordt bepaald.

De jury is gegrepen door de wijze waarop Wang het autobiografische op een associatieve manier verbindt met mythes, sprookjes, literatuur en (kunst)geschiedenis. Ze combineert een klassiek-traditionele Chinese stijl met een meer conceptuele benadering in tekeningen, video’s, performances en installaties. Haar persoonlijke geschiedenis, zoals haar kennismaking en ervaringen met de westerse cultuur is voor haar werk een belangrijk vertrekpunt.

Door verhalen te maken waarin de grens tussen fictie en werkelijkheid vervaagt, verandert ze zichzelf in een fictief personage dat op allerlei manieren in haar werk figureert. Maar uiteindelijk zijn Wangs virtuoze stijl en haar sterke gevoel voor het combineren van verschillende materialen en objecten doorslaggevend; daarmee lokt zij volgens de jury de toeschouwer haar meerduidige wereld binnen. In haar tekeningen, die opvallen door een traditioneel Chinese compositie, verbeeldt ze ogenschijnlijk anekdotische scènes aan de hand van eigen ervaringen en andermans verhalen. Wie langer kijkt, ontdekt vaak duistere, dubbelzinnige en complexe situaties, die Wang regelmatig voorziet van sterk poëtisch commentaar. Daardoor ontstaan gelaagde beelden, die verleiden en verwarren en de toeschouwer confronteren met zijn eigen ongemak en verlangens.

De ABN AMRO Kunstprijs richt zich op het stimuleren van talent in Nederland. Kwaliteit en eigenheid van het werk zijn daarbij leidende criteria. Evelyn Taocheng Wang is een talentvolle kunstenaar, die overtuigde in belangrijke tentoonstellingen in Nederland en het buitenland. Haar oeuvre is rijk en scherp en verbeeldt op een originele manier de dilemma’s van onze tijd.

Jury Kunstprijs
De jury van de negende ABN AMRO Kunstprijs bestond uit Maria Barnas (dichter en beeldend kunstenaar), Danila Cahen (curator ABN AMRO-kunstcollectie), Stijn Huijts (artistiek directeur Bonnefantenmuseum, Maastricht), Xander Karskens (directeur De Ateliers, Amsterdam) en Silvia Zonneveld (financieel adviseur).

Evelyn Taocheng Wang
Evelyn Taocheng Wang (China, 1981, woont en werkt in Rotterdam) studeerde in Nanjing, China en aan de Städelschule in Frankfurt, en was van 2012 tot 2014 resident artist bij De Ateliers in Amsterdam. Ze won de Dolf Henkes Prijs (2019), de Dorothea von Stetten Prijs en de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs (beide 2016). Wang had solotentoonstellingen bij Kunstwerke in Berlijn, Vrienden v/h S.M.A.K. in Gent en het Frans Hals Museum in Haarlem. Ze nam deel aan Manifesta 11 in Zürich en haar werk was onderdeel van groeps-tentoonstellingen in onder andere Rome, New York, Middelburg, Shanghai, Los Angeles, Manilla, Düsseldorf, Londen en Milaan.

ABN AMRO Kunstprijs
De ABN AMRO Kunstprijs werd tijdens de eerste vier edities uitgereikt aan uit het buitenland afkomstige kunstenaars in Nederland: Fahrettin Örenli (2004), Eylem Aladogan (2005), Ryan Gander (2006) en Melissa Gordon (2007). In 2015 is de ABN AMRO Kunstprijs voortgezet als stimuleringsprijs voor getalenteerde kunstenaars in Nederland. De vijfde editie werd in 2015 gewonnen door Melvin Moti, de daaropvolgende edities door Marijn van Kreij (2016), Saskia Noor van Imhoff (2017) en Helen Verhoeven (2018). De winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs krijgt een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam en een presentatie in de kunstprojectruimte van ABN AMRO, Circl.ART, inclusief een publicatie en een geldbedrag van 10.000 euro. Tevens wordt werk van de winnaar aangekocht voor de ABN AMRO-kunstcollectie.

De Kunstprijs sluit aan bij het sponsorbeleid van de bank, dat zich richt op gedreven mensen uit de domeinen sport, kunst & cultuur en maatschappij. Mensen die zich willen ontwikkelen, zich daar helemaal voor inzetten en zo een bron van inspiratie vormen voor anderen. De buitengewone talenten die in aanmerking komen voor de Kunstprijs, zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Met de Kunstprijs biedt de bank deze kunstenaars een steun in de rug bij hun ontwikkeling en een podium om een zo groot mogelijk publiek te bereiken.

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling