Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Het gaat regenen! Eet smakelijk! (Mondriaan Oliebollen of Trashy Mondriaan), 2020, acryl, inkt en aquarel op rijstpapier, 98 x 180 cm

Expositie Evelyn Taocheng Wang opent op 3 september in Hermitage Amsterdam

Winnaar negende editie ABN AMRO Kunstprijs

Op donderdag 3 september wordt de expositie van ABN AMRO Kunstprijswinnaar Evelyn Taocheng Wang geopend in de Hermitage Amsterdam, getiteld: Het bloemblaadje, dat tijdens het ochtendkrieken was gevallen, paktte ik op in de avondschemering. De titel – bewust met spelfout – is een door Wang vertaald citaat van de beroemde Chinese schrijver Lu Xun (1881–1936) over zijn ouderlijk huis; voor hem een bron van herinneringen. Met de tentoonstelling illustreert Wang hoe taal en architectuur verweven zijn met identiteit. Wang kreeg in 2019 de Nederlandse nationaliteit. Haar ‘nieuwe’ identiteit en de Nederlandse cultuur vormen daarom belangrijke thema’s in de expositie.

Over Het bloemblaadje…
Wang maakte in het kader van de ABN AMRO Kunstprijs acht nieuwe schilderijen en een serie tekeningen en schilderingen op rijstpapier, waaronder een van ruim zeven meter lang. Centraal staan de gewoonten en gebruiken in de Nederlandse cultuur, door Wang onder meer gesymboliseerd door oliebollen. Ook is er aandacht voor de tweestrijd bij het aannemen van een nieuwe identiteit als immigrant.

In het kader van de Kunstprijs volgde Wang een cursus Nederlands om haar Nederlandse identiteit te versterken. Deze vormde de basis voor de nieuwe werken in Het bloemblaadje... Ze tonen het proces waarin Wang grip probeert te krijgen op het Nederlands. Alsof het aannemen van een nieuwe identiteit, met alle verwarring die daarbij hoort, zich voor onze ogen voltrekt.

In haar schilderijen combineert Wang oosterse technieken met westerse ideeën. Ze flirt met het minimalisme van Mondriaan en De Stijl door uitsluitend te werken met rode, gele en blauwe pigmenten. Maar doordat ze die pigmenten laag voor laag aanbrengt, volgens een oud Chinees procedé, versmelten ze tot een nieuw geheel. Wang verwijst ook naar het beroemde Hollandse licht. In haar doeken laat ze de schitterende weerkaatsing van het licht op de ramen van de Hermitage zien.

Het bloemblaadje… is te zien tot en met zondag 31 januari 2021.

Over Evelyn Taocheng Wang (Chengdu (China) 1981)
Evelyn Taocheng Wang studeerde in Nanjing (China) en aan de Städelschule in Frankfurt, en woont en werkt in Rotterdam. Zij was van 2012 tot 2014 resident artist bij De Ateliers in Amsterdam. In haar oeuvre refereert ze op unieke wijze aan vragen over gender, machtsstructuren, identiteit en de mate waarin die identiteit cultureel wordt bepaald. Ze combineert een klassieke Chinese stijl met een meer conceptuele benadering, in tekeningen, video’s, performances en installaties. Haar persoonlijke geschiedenis, zoals haar kennismaking en ervaringen met de westerse cultuur, is daarbij een belangrijk vertrekpunt.

Wang won in 2019 de Dolf Henkes Prijs. In 2016 had zij al de Dorothea von Stetten Prijs en de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs ontvangen. Ze presenteerde solotentoonstellingen in Kunst-Werke in Berlijn, in het S.M.A.K. in Gent en in het Frans Hals Museum te Haarlem. Ze nam deel aan Manifesta 11 in Zürich en haar werk was onderdeel van groepstentoonstellingen in onder andere Rome, New York, Middelburg, Shanghai, Los Angeles, Manilla, Düsseldorf, Londen en Milaan.

Meer Evelyn Toacheng Wang in Amsterdam: Circl.ART en Stedelijk Museum
Parallel aan de tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam is in Circl.ART, de projectruimte van de ABN AMRO-kunstcollectie op de Zuidas, nog een expositie van Evelyn Taocheng Wang te zien, getiteld Photosynthesis, over haar zoektocht naar de ideale vrouw. Te zien vanaf 3 september tot en met 11 november 2020. In het Stedelijk Museum Amsterdam is een installatie van Evelyn Taocheng Wang te zien in The Presence of Absence. Deze tentoonstelling is onderdeel van het tweejaarlijkse project ‘Voorstellen tot Gemeentelijke Kunstaankopen’. Te zien vanaf zaterdag 5 september tot en met 31 januari 2021.

Opening galerieseizoen
De opening van de ABN AMRO Kunstprijs is opgenomen in het programma rondom de opening van het galerieseizoen 2020. Meer informatie over de deelnemers en een online catalogus is te vinden via galleryviewer.com.

Uit het Juryrapport
‘De jury is gegrepen door de wijze waarop Wang het autobiografische op een associatieve manier verbindt met mythes, sprookjes, literatuur en (kunst)geschiedenis.’ […] ‘Maar het zijn uiteindelijk Wangs virtuoze stijl en haar sterke gevoel voor het combineren van verschillende materialen en objecten waarmee ze volgens de jury de toeschouwer die meerduidige wereld binnenlokt.’

De jury van de negende ABN AMRO Kunstprijs bestond uit Maria Barnas (dichter en beeldend kunstenaar), Danila Cahen (curator ABN AMRO-kunstcollectie), Stijn Huijts (artistiek directeur Bonnefanten, Maastricht), Xander Karskens (directeur De Ateliers, Amsterdam) en Silvia Zonneveld (financieel adviseur).

ABN AMRO Kunstprijs
De ABN AMRO Kunstprijs is een stimuleringsprijs voor kunsttalent in Nederland. Kwaliteit en eigenheid zijn leidende criteria. De winnaar krijgt een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam en een in Circl.ART, met bijbehorende publicatie en een geldbedrag van EUR 10.000. Tevens wordt werk van hem of haar aangekocht voor de ABN AMRO-kunstcollectie.

De Kunstprijs sluit aan bij het sponsorbeleid van de bank, dat zich richt op gedreven mensen uit de domeinen sport, kunst & cultuur en maatschappij. Mensen die zich willen ontwikkelen, zich daar helemaal voor inzetten en zo een bron van inspiratie vormen voor anderen. De buitengewone talenten die in aanmerking komen voor de Kunstprijs, zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Met de prijs biedt de bank deze kunstenaars een steun in de rug bij hun ontwikkeling en een podium om een zo groot mogelijk publiek te bereiken.

Voor meer informatie over de prijs, eerdere winnaars en het sponsorbeleid van de ABN AMRO zie ABN AMRO Kunstprijs. 

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling