Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Foto: Evert Elzinga

Hermitage Amsterdam opent tentoonstelling De schatkamer!

Fonkelende reis door 25.000 jaar kunstgeschiedenis. Te zien t/m 25 augustus 2019

Vandaag opent de Hermitage haar eerste jubileumtentoonstelling De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage. Deze officiële opening markeert tevens het begin van het feestelijke jubileumjaar van de Hermitage; tien jaar geleden werd het museum geopend aan de Amstel. Reden genoeg voor een uitbundig jaar boordevol activiteiten, twee jubileumtentoonstellingen – De schatkamer! en Juwelen! – en bijzondere culturele samenwerkingen. Op zaterdag 2 februari, 10 uur gaan de deuren open voor het grote publiek.

©
Foto: Evert Elzinga
Foto: Evert Elzinga

Hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis

In De schatkamer! zijn ruim 200 meesterwerken te zien van diverse stromingen en culturen, van de vroegste prehistorie tot en met de 21ste eeuw. Bezoekers maken een fascinerende reis door 25.000 jaar kunstgeschiedenis en komen oog-in-oog te staan met wereldberoemde meesters als Da Vinci, Bernini, Matisse, Rembrandt, Tintoretto, Velázquez en Van der Weyden. De audiotour is ingesproken door Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam en kunsthistoricus. Zij begeleidt de ‘museumreizigers’ persoonlijk op hun reis door de schatkamers.

Langer kijken naar kunst

De Venus van Kostjonki (23.000 v.Chr.) verwelkomt het publiek en maakt diepe indruk als product van een eeuwenoude beschaving. Eenmaal aangekomen in de Grote Zaal worden bezoekers geconfronteerd met kunst uit diverse tijden en culturen, gepresenteerd in verrassende sets van twee, getoond onder een imposante lichtkunstprojectie van Teresa Mar – speciaal voor de tentoonstelling gemaakt. Deze spannende combinaties – soms regelrechte battles – tonen overeenkomsten en verschillen in cultuur en tijd, en sporen bezoekers aan tot iets langer kijken dan we vaak gewoon zijn te doen. Het tweede deel van de tentoonstelling is een lange, spannende zwerftocht langs alle afdelingen en collecties van de Hermitage in St.-Petersburg.

Hedendaagse kunst in de schatkamer aan de Amstel

In een 21ste-eeuwse tentoonstelling van meesterwerken uit de Petersburgse Hermitage mag hedendaagse kunst niet ontbreken. Zij wordt vertegenwoordigd door internationaal grote namen als de Belgische kunstenaar en theatermaker Jan Fabre, de Russische kunstenaar Dmitri Prigov en de Nederlandse foto- en videokunstenaar Rineke Dijkstra. Van Dijkstra wordt de video-installatie Marianna (The Fairy Doll) getoond, waarin de jonge danseres Marianna oefent voor haar auditie voor de vooropleiding van het Russisch Ballet in St.-Petersburg. Het werk is een geschenk van de Hermitage Amsterdam aan Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg, verworven dankzij ruimhartige financiering door de Vrienden van de Hermitage Nederland.

Culturele samenwerkingen: muziek! en crash course kunstgeschiedenis

In het kader van het jubileumjaar worden diverse activiteiten georganiseerd in samenwerking met andere culturele instellingen. Zo hebben de Hermitage Amsterdam en het Koninklijk Concertgebouworkest elkaar gevonden in een bijzondere samenwerking, waarbij gemeenschappelijke activiteiten worden georganiseerd. Gedurende het jubileumjaar wordt het museumpubliek verrast met pop-up concerten. Een tweede voorbeeld is de samenwerking met de Vrije Academie, in de vorm van gratis crash courses kunstgeschiedenis. Gedurende De schatkamer! worden deze 45 minuten durende cursussen vijf keer aangeboden. 

Lees hier meer over De schatkamer!

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling