Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.

Internationale musea bundelen krachten voor vernieuwend kunstonderwijs

Project Museum 15/24 ontwikkelt onder meer online kunstonderwijsplatform

De Hermitage Amsterdam, het Outsider Art Museum en de Hermitage Museum XXI Century Foundation slaan de handen ineen voor het project Museum 15/24. Het gaat om een project voor jongeren van 15 tot en met 24 jaar, dat tegelijk gericht is op musea en kunsteducatie in het algemeen. Het doel van het project is enerzijds ontsluiting en uitwisseling van kennis over kunstonderwijs, en anderzijds musea aantrekkelijker maken voor jongeren met behulp van innovatieve middelen.

Het project behelst de realisatie van onder andere:

  •         een online platform voor kunstonderwijsprogramma’s
  •         een jeugdraad
  •         een methodologisch platform voor kennisuitwisseling en training van museummedewerkers die met jongeren werken
  •         een platform voor projecten speciaal gericht op jongeren met een beperking

Online platform

Het online platform voor kunstonderwijsprogramma’s moet wereldwijd vrij toegankelijk worden voor musea en onderwijsinstanties. Er komen niet alleen voorbeelden op te staan van best practices op het gebied van kunsteducatie, maar ook gedigitaliseerde onderwijsprogramma’s die zich specifiek richten op de collectie van Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg. Er komt een koppeling naar de beeldbank bij, wat toegang betekent tot beeld van ruim 3 miljoen kunstobjecten. Het platform wordt interactief: andere musea kunnen concepten van programma’s downloaden maar ook hun eigen kunstprogramma’s erop zetten om te delen.

Jeugdraad

Aan de jeugdraad nemen minimaal twintig internationale leerlingen en studenten deel. Deze jonge deskundigen gaan zich buigen over de vraag hoe musea aantrekkelijker kunnen worden voor de doelgroep. Daarbij fungeert de raad als klankbord voor het project Museum 15/24.

Samenwerking

Museum 15/24 is een initiatief van de Hermitage Amsterdam, de Hermitage Museum XXI Century Foundation en het Outsider Art Museum, en wordt ondersteund door de Hermitage St.-Petersburg. De samenwerking is tot stand gekomen vanuit een bestaande, intensieve relatie en vanuit gedeelde, jarenlange expertise op het gebied van kunstonderwijs. De Hermitage voor Kinderen – onderdeel van de Hermitage Amsterdam – werd opgericht in 2009 en bouwde voort op de educatieve kunstprogramma’s van de Hermitage St.-Petersburg. Inmiddels hebben 100.000 kinderen deelgenomen aan het programma van de Hermitage voor Kinderen. Het Outsider Art Museum is sinds 2016 gevestigd in de Hermitage Amsterdam en presenteert wisselende tentoonstellingen waarin telkens een ander aspect van Outsider Art wordt belicht. Het museum bezit veel expertise op het gebied van inclusieve educatieprogramma’s.

Museum 15/24 is onderdeel van Creative Twinning – een internationaal programma van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling