Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Evert Elzinga

Jonge talenten openen eigen jubileumtentoonstelling 'Zoete taferelen' in Hermitage Amsterdam

Hermitage viert mijlpalen: vijfde editie talentenexpositie, tienjarig bestaan Hermitage voor Kinderen en 100.000ste deelnemende schoolkind verwacht in november 2019

Op woensdag 20 november wordt de talentenexpositie Zoete taferelen geopend in de Hermitage Amsterdam. Ruim 150 Hermitagetalenten hebben zich laten inspireren door de Juwelen!-tentoonstelling in het museum, met fabelachtige juwelen van de Russische high society. Het resultaat is een spectaculaire verzameling pronkstukken - eigen creaties die geïnspireerd zijn op de overdadigheid aan het Russische hof. Zoete taferelen is de vijfde talentenexpositie op rij en zal feestelijk worden geopend door de jonge makers zelf in het bijzijn van hun ouders. In deze jubileumeditie zijn ook enkele beelden van topstukken uit voorgaande jaren te zien. Tegelijk viert de Hermitage Amsterdam met deze opening het tienjarig bestaan van de Hermitage voor Kinderen. In november verwachten we het 100.000ste schoolkind dat deelneemt aan dit gratis kunstonderwijsprogramma.

Zoete taferelen is gratis te bezoeken tot en met het voorjaar 2020.

Persaanmeldingen via: pressoffice@hermitage.nl. De (pers)opening vindt plaats op woensdag 20 november om 16 uur (ontvangst vanaf 15.45 uur) in de Hermitage Amsterdam.

©
Evert Elzinga
©
Evert Elzinga
Hermitagetalenten aan de slag als edelsmid ter voorbereiding van Zoete taferelen.

Hermitagetalenten aan de slag als edelsmid
De jonge talenten die Zoete taferelen hebben gemaakt, werden het afgelopen schooljaar geselecteerd als talent vanuit het reguliere programma voor schoolklassen, de Hermitage School. In het atelier van de Hermitage voor Kinderen gingen zij vervolgens aan de slag als juwelier én edelsmid. Daarvoor hadden ze zich eerst verdiept in de juwelencollectie van de Hermitage, met speciale aandacht voor de terugkerende bloem- en diermotieven. Ook bestudeerden zij de symboliek in juwelen. Eenmaal geïnspireerd, gebruikten zij hun creativiteit en fantasie om een eigen pronkjuweel te maken met vogels, vlinders of andere insecten. Gemaakt van materialen die pure luxe uitstralen; van glitterfoam, metaalfolie en nepedelstenen tot goud- en parelmoerverf.

Tien jaar gratis kunstonderwijs bij de Hermitage voor Kinderen
De Hermitage voor Kinderen is een uniek gratis educatief programma gericht op ontplooiing van creatief vermogen en ontwikkeling van artistieke vaardigheden. Uit onderzoek is gebleken dat dit programma een grote impact heeft op de ontwikkeling van kinderen: het bevordert niet alleen de creativiteit, maar zet ook aan tot een open blik en tot oplossingsgericht denken. Jaarlijks volgen gemiddeld 10.000 kinderen uit groot Amsterdam het programma in de ateliers van de Hermitage voor Kinderen in een multiculturele omgeving. In november verwacht de Hermitage Amsterdam het 100.000ste schoolkind in de Hermitage voor Kinderen te mogen verwelkomen. In totaal heeft 75% van alle basisschoolleerlingen in en rond de stad hier kunstonderwijs gevolgd. Onder hen worden talenten gescout, die daarna een gratis meerjarig traject doorlopen.

Nu te zien in de Hermitage: Juwelen! Schitteren aan het Russische hof
De fabelachtige collectie juwelen vormt een van de grote schatten van de Hermitage St.-Petersburg. Een indrukwekkende verzameling, die door de eeuwen heen is uitgegroeid tot een heuse schatkamer met duizenden kostbaarheden. Daaruit zijn nu ruim 300 adembenemende stukken, met tienduizenden edelstenen erin verwerkt, te zien in de tentoonstelling Juwelen! Schitteren aan het Russische hof. Van agaat tot zirkoon, vrijwel alle bijzondere steensoorten zijn er te bewonderen. Ze werden verwerkt in de meest exquise juwelen en accessoires, gedragen door de Russische high society. De juwelen vertellen – samen met rijk gedecoreerde baljaponnen, keizerlijke kostuums en majestueuze portretten – persoonlijke verhalen en geven een fascinerend beeld van ruim twee eeuwen mode en juwelen. Van rococo, empire, romantiek tot art nouveau. Te zien tot en met 15 maart 2020.

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling