Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
© National Portrait Gallery, London.

'Love Stories' van de National Portrait Gallery, Londen komt naar Amsterdam

Een nieuw geluid: liefde, passie en tragedie

De spraakmakende tentoonstelling Love Stories – Kunst, passie & tragedie van de National Portrait Gallery in London komt naar Amsterdam. De Europese première van de tentoonstelling opent het tentoonstellingsseizoen 2022/2023, als onderdeel van een reeks internationale samenwerkingen. Vanaf zaterdag 17 september 2022 tot en met zondag 8 januari 2023 zijn meer dan honderd portretten over liefde, passie en tragedie op unieke wijze samengebracht. Het verhaal wordt verrijkt met een selectie Nederlandse portretten, die de Hermitage Amsterdam presenteert in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery.

Love Stories toont een selectie portretten uit de bekende collectie van de National Portrait Gallery in Londen. De wereldberoemde galerie aan Trafalgar Square huisvest de grootste collectie portretkunst ter wereld. De tentoonstelling toont meesterwerken die de liefde verbeelden. Samen geven ze een ontroerend beeld van hoe liefde en verlangen de portretkunst gevormd hebben – van de late zestiende eeuw tot nu. De kern wordt gevormd door een reeks real-life love stories over de liefde in al haar vormen. Van romantische liefde tot de obsessie van kunstenaars voor hun muze en van liefdestragedies tot de liefde die tegen alle verwachtingen in overwint.
Love Stories is een samenwerking tussen de National Portrait Gallery in Londen, Hermitage Amsterdam en de Dutch National Portrait Gallery.

©
© National Portrait Gallery, Londen
Anna Maria Jenkins en Thomas Jenkins van Angelica Kauffmann, 1790 © National Portrait Gallery, London

In de woorden van Nicholas Cullinan, directeur National Portrait Gallery, London: “We zijn erg verheugd om enkele van de meest gekoesterde portretten van de National Portrait Gallery te kunnen tonen in de Hermitage Amsterdam, terwijl het gebouw in Londen tijdelijk gesloten is vanwege de herontwikkeling. Love Stories omvat een selectie van de beste portretten uit onze collectie die dateert van de zestiende eeuw tot nu. Het zijn herkenbare thema's van romantische liefde, obsessie en verliefdheid tot tragedie en verlies. De kern van deze tentoonstelling is een reeks levensechte liefdesverhalen die universeel zijn en de menselijke ervaring beschrijven. Na zo'n ongekende periode van wereldwijde verandering, hopen we dat het internationale publiek persoonlijk kan samenkomen en deze visuele verkenning van liefde, in al haar vormen, kan beleven in het museum."

Legendarische koppels en kunstenaars
Love Stories is een unieke ontmoeting met kunstwerken die normaal gesproken alleen in het Londense museum te zien zijn. Met legendarische koppels als Oscar Wilde en Lord Alfred Douglas, Emma Hamilton en admiraal Lord Nelson, Laurence Olivier en Vivien Leigh, John Lennon en Yoko Ono, prins Charles en prinses Diana en Victoria en David Beckham. Love Stories laat portretten zien van de hand van beroemde kunstenaars als Anthony van Dijck (1599 – 1641), Angelica Kauffmann (1741 – 1807), Lee Miller (1907 – 1977), Lucian Freud (1922 – 2011) en David Hockney (1937).

Dutch National Portrait Gallery
Love Stories is te zien geweest in de Verenigde Staten en de wereldwijde tournee gaat door. De Dutch National Portrait Gallery (DNPG) heeft de National Portrait Gallery, Londen (NPG) en de Hermitage samengebracht om deze fantastische tentoonstelling naar Amsterdam te halen. De Dutch National Portrait Gallery werd in 2014 opgericht en maakt tentoonstellingen op locatie in samenwerking met musea en verzamelaars. Love Stories is voor de National Portrait Gallery in Londen een gelegenheid om de DNPG te ondersteunen in hun volgende ontwikkelingsfase, om het Nederlandse publiek te laten zien wat een Nederlandse Portrait Gallery is, welke collectie er kan worden opgebouwd, wat het scala is aan thema’s, geportretteerden en makers en hoe de geschiedenis kan worden vastgelegd en verteld aan de hand van portretten.

Een nieuwe koers
Terwijl de Hermitage Amsterdam zich achter de schermen oriënteert op haar nieuwe koers, blijft het museum altijd open. Door nieuwe en afwisselende samenwerkingen aan te gaan met wereldberoemde musea, worden toptentoonstellingen gebracht voor het Nederlandse publiek. Love Stories van de National Portrait Gallery in Londen is de eerste internationale samenwerking en zal voor nu geprogrammeerd worden onder onze huidige publieksnaam, Hermitage Amsterdam.

Data
Love Stories – Kunst, passie & tragedie, zaterdag 17 september 2022 – zondag 8 januari 2023

About the National Portrait Gallery, London

The National Portrait Gallery was founded in 1856 to encourage, through portraiture, the appreciation and understanding of the people who have made and are making British history and culture. Today it promotes engagement with portraiture in all media to a wide-ranging public by conserving, growing and sharing the world’s largest collection of portraits. 

The Gallery in St Martin’s Place, London is currently closed until 2023, while essential building works take place on the Inspiring People redevelopment project, which will transform the Gallery, including a complete refurbishment of the building and a new learning centre. During the closure period, the Gallery will continue to share its Collection through its digital channels and a series of nationwide partnerships and collaborations. www.npg.org.uk

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling