Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Foto: Janiek Dam

Nederlandse Vrienden Hermitage vieren 25-jarig jubileum

Met een feestelijk diner in de binnentuin van de Hermitage Amsterdam werd afgelopen zaterdagavond gevierd dat de Vrienden van de Hermitage een kwart eeuw bestaan. Honderden Vrienden, onder wie velen van het eerste uur, schoven aan bij een sfeervolle ‘Table d’Amis’. Prof.dr. Henk van Os hield een feestrede en blikte terug op de beginjaren van de Hermitage Amsterdam. Die werd mede dankzij de Vrienden in 2009 geopend op initiatief van Ernst W. Veen, toen directeur van De Nieuwe Kerk Amsterdam, nu voorzitter van de Vrienden. De Nederlandse Vrienden van de Hermitage vormen een van de grootste en actiefste Vriendenclubs van de majestueuze Hermitage in St.-Petersburg. Én, om de voorzitter te citeren: de leukste Vriendenclub van Nederland. Ons land is bovendien het enige dat behalve een Vriendenclub ook een zelfstandig Hermitagemuseum kent. Vandaag de dag zijn er ruim 5.000 Vrienden.

Samenwerking effende het pad

Op 18 mei 1994 werd in aanwezigheid van Prins Claus en de Prins van Oranje de Vriendenstichting opgericht. Na zeer succesvolle projecten als de vernieuwing van het lekkende dak boven de zalen met Hollandse Meesters en een state of the art lichtplan, werd het pad geëffend voor nog veel intensievere samenwerking. Die mondde uit in een volledig museum, de zelfstandige Hermitage Amsterdam. Anno 2019 is het een van de succesvolste onafhankelijke cultuurinstellingen in Amsterdam, met honderdduizenden bezoekers per jaar.

Actieve Vriendenclub

De Vrienden van de Hermitage staan bekend als zeer actief en betrokken. Neem de jaarlijks georganiseerde groepsreizen naar St.-Petersburg of de meer specifieke reizen in het kader van tentoonstellingen, zoals een inmiddels bijna legendarische reis langs de Zijderoute. En natuurlijk geven talloze activiteiten in huis zoals lezingen, cursussen en jazzconcerten de Vrienden de mogelijkheid zich op unieke wijze te verdiepen in kunst en cultuur, met de wereldberoemde verzamelingen van de tsaren als aanleiding.

Twee feesttentoonstellingen

Het jubileum van de Hermitage Amsterdam wordt dit jaar gevierd met twee extra feestelijke tentoonstellingen. De eerste jubileumtentoonstelling De schatkamer! ging begin dit jaar open en is nog tot en met 25 augustus te zien. Het betreft een buitengewoon rijke selectie uit de hele collectie van de Petersburgse Hermitage, die een overrompelend inzicht in de kunstgeschiedenis biedt. De tweede tentoonstelling Juwelen! Schitteren aan het Russische hof is van geheel andere aard: deze draait om de fabelachtige juwelencollectie van het moedermuseum. De opening is op zaterdag 14 september. 

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling