Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Pim Zwier

Pop-up foto-expositie (On)bewogen van Pim Zwier binnenkort te zien in de Hermitage Amsterdam

Tot en met vrijdag 20 maart 2020

In de Hermitage Amsterdam is nu de pop-up foto-expositie (On)bewogen: een portret van de kunsten in Rusland van mediakunstenaar en filmmaker Pim Zwier te zien. Centraal staat een fotoproject waar de kunstenaar sinds 2017 aan werkt. Zwier maakte speciaal voor de Hermitage Amsterdam een topselectie van vierentwintig ‘portretten van de kunsten in Rusland’. Voor deze foto’s is kleurseparatie gebruikt: er worden drie zwart-witfoto’s gemaakt van dezelfde situatie, één met een blauw filter, één met een groen en één met een rood filter. Door de resulterende zwart-witfoto's, voorzien van dezelfde drie kleurfilters, exact over elkaar te plaatsen, ontstaat een kleurenbeeld. Op de foto’s zien we de Hermitage St.-Petersburg, hedendaagse dans- en klassieke balletles, studenten van de Petersburgse Stieglitz Academie die klassieke beelden natekenen, beeldhouwlessen met model, en student-edelsmeden geportretteerd met hun sieraadontwerpen. (On)bewogen is te bewonderen in de Hermitage Amsterdam tot vrijdag 20 maart 2020.

Inspiratie: toeval versus opzet
De Russische fotograaf Sergej Prokoedin-Gorski vormt een (technische) inspiratiebron voor Zwier. Prokoedin-Gorski paste kleurseparatie al toe aan het begin van de twintigste eeuw om het Russische Rijk vast te leggen in kleur. Hij wisselde filters en negatieven af tijdens het fotograferen, waardoor er een kort interval tussen de opnames ontstond. Alles wat tussentijds bewoog, liet zijn sporen na in de uiteindelijke foto. Zo ontstond een bijzonder effect met afwijkende kleuren en veranderingen, met fantoombeelden. Zwier heeft soortelijke technieken toegepast in (On)bewogen. Maar hij koos bewust voor een (variabel) interval. Het ‘bewogen’ resultaat was dus gewenst. 

Meer over Pim Zwier
Pim Zwier (1970, Nederland) is mediakunstenaar en filmmaker. Hij studeerde af aan het Piet Zwart Institute (Rotterdam) in 2003. Zwier is niet alleen bekend als fotograaf, maar tevens als documentairemaker, ook in de vorm van korte films en video-installaties. Veel inspiratie haalt Zwier uit historisch materiaal. Zijn werk is wereldwijd vertoond op festivals, in tentoonstellingen en op televisie. Hij heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Tehran International Short Film Festival Award for Best Experimental Film (2016).

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling