Rembrandt & tijdgenoten
Rembrandt & tijdgenoten, historiestukken uit The Leiden Collection
Vijfendertig belangrijke schilderijen uit The Leiden Collection, een van de grootste particuliere collecties 17e-eeuwse Nederlandse kunst ooit, komen begin 2023 naar Amsterdam. Onder de titel Rembrandt & tijdgenoten, historiestukken uit The Leiden Collection, zullen deze werken een unieke tentoonstelling vormen. Speciaal georganiseerd voor hun land van herkomst. In de stad waar veel van deze kunstenaars in de 17e eeuw de schilderijen vervaardigden. Na de huidige tentoonstelling Love Stories in samenwerking met de National Portrait Gallery in Londen, wordt dit de tweede grote tentoonstelling uit het buitenland die in de Hermitage wordt gepresenteerd sinds de voortijdige sluiting van de tentoonstelling Russische Avant-Garde in maart 2022.
Rembrandt & tijdgenoten, historiestukken uit The Leiden Collection zal, met veel werken die decennia lang niet in Nederland zijn geweest, te zien zijn van zaterdag 4 februari tot en met zondag 27 augustus 2023. De tentoonstelling omvat gerenommeerde werken van Rembrandt van Rijn (1606-1669), die het principe omarmde dat een waarlijk schildermeester een historieschilder moet zijn. Centraal in de tentoonstelling staat zijn meesterwerk Minerva in haar studeerkamer (1635), een majestueus en opvallend schilderij van de godin van de wijsheid. Rembrandts monumentale Minerva wordt, als bewijs van Rembrandts virtuositeit, tentoongesteld samen met zijn juweelachtige Buste van een bebaarde oude man (1633), zijn kleinste bekende schilderij (olieverf op papier) - zo klein dat het in de palm van je hand past.
Andere werken die naar Amsterdam komen zijn van tijdgenoten van Rembrandt en plaatsen Minerva in een bredere context van allegorische, Bijbelse en mythologische schilderijen. Onder de tentoongestelde werken bevinden zich verschillende historiestukken van kunstenaars die rechtstreeks met Rembrandt verbonden zijn, waaronder meesterwerken van zijn leermeester, Pieter Lastman (1583-1633), en van leerlingen en volgelingen, waaronder Ferdinand Bol (1616-1680) en Arent de Gelder (1645-1727). Een bijzonder belangrijk werk is Hagar en de engel van Carel Fabritius (1622-1654). Als enige van de 13 schilderijen van deze zeldzame meester is dit opmerkelijk meeslepende en suggestieve werk nog in privébezit en voor het eerst in bijna twee decennia in Nederland te zien. De tentoonstelling omvat ook unieke historiestukken van kunstenaars die vooral bekend zijn om hun genrevoorstellingen en portretten, zoals Frans van Mieris (1635-1681), Caspar Netscher (1639-1684), Godefridus Schalcken (1643-1706) en Jan Steen (1626-1679).
Sinds maart heeft de Hermitage, met genereuze bruiklenen van collega-musea in Nederland, verschillende tentoonstellingen georganiseerd rondom één specifiek meesterwerk onder de naam Dutch Heritage Amsterdam. De komende tentoonstelling van The Leiden Collection zet deze nauwgezette verkenning van zowel techniek als het verhalende voort.
In 2017 startten de oprichters van The Leiden Collection, Dr. Thomas S. Kaplan en Daphne Recanati Kaplan, een wereldtournee met de meesterwerken van Rembrandt en zijn tijdgenoten om verbanden te leggen tussen culturen en de gemeenschappelijke waarden van de mensheid te versterken. Begonnen in Parijs in het Louvre, reisden de schilderijen vervolgens naar Beijing, Shanghai, Moskou, Sint-Petersburg en Abu Dhabi. De tentoonstelling van 2023 in Amsterdam zal uniek zijn door de bijzondere aandacht voor de 'historieschilderkunst' - het meest prestigieuze en krachtigste genre in de 17e-eeuwse schilderkunst. De Hollandse Meesters zullen hier te zien zijn op het toppunt van hun kunnen.
The Leiden Collection
The Leiden Collection, in 2003 opgericht door de Amerikaanse verzamelaars Dr. Thomas S. Kaplan en zijn vrouw Daphne Recanati Kaplan, omvat ongeveer 250 schilderijen en tekeningen en vertegenwoordigt een van de grootste en belangrijkste verzamelingen van 17e-eeuwse Nederlandse schilderijen in particuliere handen. De collectie is genoemd naar Rembrandts geboortestad ter ere van de transcendentie van de meester en richt zich op de werken van Rembrandt en zijn volgelingen, en belicht de persoonlijkheden en thema's die de 17e eeuw gedurende vijf generaties vorm gaven. De collectie is de meest uitgebreide weergave van de Leidse kunstenaars die bekend staan als fijnschilders. Zij focusten zich op het schilderen van portretten, tronies (karakterstudies), genretaferelen en historiestukken. Ga voor meer informatie naar theleidencollection.com - een uitgebreide online catalogus en wetenschappelijke bron met gedetailleerde informatie over elk schilderij, biografieën van de kunstenaars en essays van vooraanstaande wetenschappers.
Hermitage Amsterdam en de toekomst
De tentoonstelling uit New York is het tweede grote internationale project van de Hermitage sinds de beëindiging van de samenwerking met zijn voormalige partner in Sint-Petersburg. In 2023 maakt het museum zijn meerjarenprogramma bekend van tentoonstellingen in samenwerking met internationale partners, waarmee het momenteel in overleg is. Tot die tijd blijft de oorspronkelijke naam Hermitage Amsterdam in gebruik.