Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.

Ruim 300 bijzondere kostbaarheden in de tentoonstelling Juwelen! dit najaar in de Hermitage Amsterdam

Tweede jubileumtentoonstelling toont briljante stukken uit het Winterpaleis

Van 14 september 2019 tot en met 15 maart 2020 schitteren in de Hermitage Amsterdam tienduizenden edelstenen. Van agaat tot zirkoon, vrijwel alle bijzondere steensoorten zullen er te vinden zijn. Ze werden verwerkt in de meest exquise juwelen en accessoires, gedragen door  de Russische high society. De juwelen vertellen – samen met een overdaad aan rijk gedecoreerde baljaponnen, keizerlijke kostuums en majestueuze portretten – de persoonlijke verhalen en geven een fascinerend beeld van ruim twee eeuwen mode en juwelen. Van rococo, empire, romantiek tot art nouveau.

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

De fabelachtige collectie juwelen vormt een van de grote schatten van de Hermitage St.-Petersburg. Een indrukwekkende verzameling die in de loop der eeuwen is uitgegroeid tot een heuse schatkamer met duizenden kostbaarheden. Daaruit komen ruim 300 adembenemende stukken dit najaar naar Nederland voor Juwelen!. Het publiek ontmoet flamboyante, machtige tsarina’s zoals Elisabeth, Catharina de Grote en latere modebewuste tsarina’s, van wie talloze persoonlijke bezittingen te zien zijn. Een van de topstukken is het bloemenboeket van edelstenen (1740–50): een broche van tsarina Elisabeth met ruim 400 briljanten en meer dan 450 roosgeslepen diamanten, plus blauwe en gele saffieren, robijnen, topazen en smaragden. 

Van Catharina de Grote is straks een persoonlijke juwelenkist te zien, een onwaarschijnlijk rijk meesterwerk, drie kilo zwaar en bezaaid met bijna 400 kleurrijke edelstenen, met als blikvangers 26 robijnen, 24 smaragden en diverse cameeën. Ook Anna Pavlovna (Paulowna) is vertegenwoordigd, de ‘Nederlandse’ Romanov, koningin der Nederlanden tussen 1840 en 1849. Naast de Romanovs schitteren ook schatrijke adellijke families uit de negentiende en vroege twintigste eeuw zoals de vorsten Joesoepov.  Samen waren zij bepalend voor de (inter)nationale modetrends en zetten ze de fameuze juwelenhuizen nog zichtbaarder op de kaart. In de tentoonstelling zijn straks meesterwerken te zien van Cartier, Lalique, Tiffany en natuurlijk hofleverancier Fabergé. 

Een glinsterende droomwereld in de Hermitage

Ontwerper Carlo Wijnands werkt aan een spectaculair tentoonstellingsontwerp geïnspireerd op het fonkelende spel van licht en de kleur van de edelstenen én op het monumentale Petersburg. Bezoekers worden in de Grote Zaal welkom geheten in een droomwereld. Een betoverende ‘balzaal’ vol persoonlijke juwelen van de Romanovs en spraakmakende Russische aristocraten, omringd door hun majestueuze kostuums en baljaponnen. De bezoekers komen hier oog in oog te staan met hun portretten. Na de grandeur van deze zaal volgt, net als tijdens de Russische bals van toen, een kijkje in de intieme schatkamer met de meest uitbundige juwelen die de Hermitage rijk is.

En dan komt er een route langs diverse scènes, waaronder het boudoir, de prinsjes en prinsesjes, bruiloften, de dandy-wereld én erotiek. Mysterieuze, ondeugende sieraden met verborgen symboliek ontbraken niet in die tijd. Een beetje juweel verbergt immers geheimen over hartstochtelijke affaires en verboden liefdes. Deze geheimen – en meer – worden straks ontrafeld in Juwelen!.

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof  is te zien vanaf zaterdag 14 september 2019 tot en met zondag 3 mei 2020.

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling