Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Foto Evert Elzinga

Tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie officieel geopend

Amsterdam, 3 februari 2017

Met het levensverhaal van haar overgrootvader, Vladimir Ållongren, die als kleine jongen in St.-Petersburg een speelkameraadje was van Nikolaj Romanov, de latere tsaar Nicolaas II van Rusland, opende locoburgemeester van Amsterdam Kajsa Ollongren op vrijdag 3 februari 2017 officieel de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie.

Vladimirs zoon, Alexander, maakte de Russische Revolutie en de daaropvolgende burgeroorlog mee, moest berooid vluchten en kon zich pas na decennialange omzwervingen over de gehele wereld vestigen in Nederland. Met haar speech verwees Ollongren naar de moeilijkheden die ontheemden wereldwijd ondervinden als ze zich ergens willen vestigen.

Tentoonstelling
Honderd jaar na het uitbreken van de Russische Revolutie opent de Hermitage Amsterdam op 4 februari 2017 de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie. In een waar beeldverhaal vertellen ruim 250 objecten over het leven van tsaar Nicolaas II, zijn vrouw Alexandra en hun vijf kinderen. Het publiek ervaart het scherpe contrast tussen enerzijds het mondaine St.-Petersburg met zijn bloeiende kunsten en anderzijds de om zich heen grijpende politieke en sociale onrust tijdens Nicolaas’ regering. Achteraf blijken keuzes en beslissingen van de tsaar de Revolutie en het einde van de Romanovs in Rusland na ruim 300 jaar onafwendbaar te hebben gemaakt. De laatste levensjaren van het tsarengezin komen heel nabij. Alle gezinsleden werden in juli 1918 vermoord.

De tentoonstelling bevat voor West-Europa exclusieve bruiklenen, natuurlijk uit de Hermitage in St.-Petersburg, maar ook uit het Staatsarchief van de Russische Federatie in Moskou.
1917: hét kantelpunt in de Russische geschiedenis. De laatste tsaar en de Revolutie, een eeuw later exclusief in Amsterdam. Van 4 februari t/m 17 september 2017.

©
Foto Evert Elzinga

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling