Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Antonio Canova, The Three Graces, 1812–16 (detail) © Aurelio Amendola / State Hermitage Museum, St Petersburg

Tentoonstelling Classic Beauties bijna open voor publiek

In de Hermitage Amsterdam op ‘Grand Tour’ naar Italië, op zoek naar de schoonheidsidealen van het neoclassicisme

Amsterdam, 14 juni 2018

Op zaterdag 16 juni 2018 opent de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling Classic Beauties. Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw. Het is het verhaal van kunstenaars en reizigers in Italië, vooral Rome, in de tweede helft van de achttiende eeuw. Vanuit heel Europa komen zij naar de Eeuwige Stad om inspiratie op te doen, en om de opgegraven klassieke beelden en bouwwerken te bestuderen. In de bouwkunst komen strakke vormen in de mode, in de beeldende kunst maakt een nieuwe sensuele stijl furore: een naakte, goddelijke schoonheid, nog gedurfder dan bij de Grieken en Romeinen. Het neoclassicisme is geboren. 

©
Evert Elzinga

Rage

De archeologische vondsten lokken een rage uit onder jonge aristocratische Europeanen. Velen ondernemen de maandenlange reis naar Italië met als hoogtepunt Rome. Zo ook Johann Wolfgang von Goethe en de ‘graaf en gravin van het Noorden’, de latere Russische tsaar Paul I en zijn vrouw Maria Fjodorovna. Zij ontmoeten op hun ‘Grand Tour’ de grote kunstenaars van het moment.

Aan de hand van ruim zestig sculpturen, schilderijen en tekeningen van 25 toonaangevende kunstenaars gaat de bezoeker net als de Grand Touristen op Italiëreis. En treft daar de kunstenaars van die tijd, onder wie Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann, Giovanni Piranesi, en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova. Van hem zijn maar liefst acht sculpturen in de tentoonstelling te zien, waaronder de beroemde Drie Gratiën, topstuk van de tentoonstelling.

Muziek

Bezoekers krijgen een speciale audiotour, met drie thema’s: muziek, mythologie en highlights. Klassieke muziek dj  Von Rosenthal maakte voor Classic Beauties een soundtrack, die ook als muziektour op de audioset te horen zal zijn. Hij creëert een romantische sfeer waar de muziek de diepere, sensuele onderlaag bij de prachtige werken van o.a. Canova, Mengs en Kauffmann een extra dimensie geeft. Von Rosenthal deed dat in 2016 al bij de tentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage, wat zeer positief ontvangen werd. De audiotour is inbegrepen in het toegangskaartje.

©
Evert Elzinga

Publicaties o.a. door Arnon Grunberg

Bij deze tentoonstelling verschijnen drie bijzondere publicaties. Ten eerste een rijk geïllustreerde catalogus met bijdragen van o.a. de Nederlandse auteurs Thera Coppens, Eric Moormann en Bernard Woelderink. Arnon Grunberg schreef speciaal voor de tentoonstelling een kort verhaal, getiteld Angst voor het naakt, dat in een kleine gebonden uitgave wordt uitgebracht. Ook verschijnt er een bijzonder notitieboek: Couture voor Canova, waarvoor zes heel verschillende Nederlandse modeontwerpers Canova’s beeld van Hebe hebben aangekleed. Het resultaat is een bonte collectie aan ontwerpen voor de godin, die tussen de notitiepagina´s door het boekje illustreren.

©
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Rijke collectie

Voor Classic Beauties heeft de Hermitage Amsterdam exclusief toegang tot de collectie van Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg. Daarnaast is de tentoonstelling verrijkt met bruiklenen uit andere collecties, particulier, maar ook museaal, zoals de Koninklijke Verzamelingen, Den Haag en het Teylers Museum

Hermitage Amsterdam
Afdeling Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Madeline van Vliet
T 020 530 87 55
pressoffice@hermitage.nl 
www.hermitage.nl/nl/pers

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling