Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Foto Evert Elzinga

Tentoonstelling Hollandse Meesters poëtisch geopend

Dichtbundel met onder andere Cees Nooteboom,
K. Schippers, Anna Enquist

Tien dichters hebben zich laten inspireren door een van de zeventiende-eeuwse meesterwerken in de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren, die dit weekeinde is geopend voor het publiek.

Op de officiële openingsavond, vrijdag 6 oktober, lazen Dorien de Wit (winnares Turing Gedichtenwedstrijd 2016) en Simone Atangana Bekono hun gedichten Moeras en Zondaarsdroom voor. Wat te doen, het gedicht van K. Schippers – op het laatste moment verhinderd – werd voorgelezen door Cathelijne Broers, de directeur van de Hermitage Amsterdam.

Ook Anna Enquist, Cees Nooteboom, Ellen Deckwitz, Hilmano van Velzen, Ilja Leonard Pfeijffer, Pien, en Rodaan Al Galidi schreven een gedicht. De gedichten zijn verzameld in een bundel/notitieboek Hollandse Meesters, Hollandse Dichters, verkrijgbaar in de boekwinkel.

Kinderboek
Bij de tentoonstelling is ook een kinderboek verschenen. Ceciel de Bie en Reinoud Leenen schreven Word jij ook een Hollandse Meester? In dit kijk-, lees- en doeboek reizen kinderen met het beroemde licht dat de Hollandse Meesters vastlegden, terug naar de zeventiende eeuw.

Tentoonstelling
De tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren is een feest van herkenning en ontdekking. De drieënzestig geselecteerde werken van vijftig beroemde Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw, waaronder zes van Rembrandt, zijn hoogtepunten uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg en tonen de liefde van de tsaren voor Hollandse schilderkunst. Het leeuwendeel van de schilderijen heeft een permanente plek in de museumexpositie en is na aankoop door de tsaren niet meer in Nederland te zien geweest. Het is dus heel bijzonder dat de schilderijen weer even ‘thuiskomen’ op Nederlandse bodem. Een aantal werken is afgeleverd door KLM Cargo, waarvoor grote dank. Tot en met 27 mei 2018 zijn ze te bewonderen in de Hermitage Amsterdam. 

©
Foto Evert Elzinga

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling