Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Sophie Kugel (Instagram)

5 juni 2021
— 9 januari 2022
Romanovs in de ban van de ridders
Een romantisch verhaal van tsaren en ridders
Ruim 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg, voor het eerst samen in Nederland, vertellen over de middeleeuwen, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien, en de revival daarvan aan het hof van de tsaren. Met topstukken uit de collecties, zoals het fenomenale drieluik 'De aanbidding der wijzen' van Hugo van der Goes, een heuse 'Tuin der Lusten' uit de school van Jeroen Bosch en prachtige objecten van het middeleeuwse Limoges-email. En een complete ridderzaal met opgestelde originele harnassen, een steekspel te paard en een ridderslag. Voor kinderen is er de Grand Art Game en de #tour met Tim Hofman. Hieronder vind je meer over deze tentoonstelling.
Verdieping
Comeback van de Dark Ages aan het Russische hof

Comeback van de Dark Ages aan het Russische hof

Tot ver in de achttiende eeuw werden de middeleeuwen gezien als een duister en barbaars tijdperk – de Dark Ages. Maar rond 1800 kwam daar verandering in. Dit hing samen met de opkomst van de moderne nationale staat, de industriële samenleving en de Napoleontische oorlogen in Europa. Men verlangde terug naar de middeleeuwen, vanuit het idee dat het leven toen nog puur en zuiver was. Er ontketende zich een ware revival op culturele terreinen, waarin ridderverhalen en neostijlen populair werden en een verzamelwoede van middeleeuwse toegepaste kunst om zich heen greep.

In de literatuur werd de ‘historische roman’ een belangrijk nieuw thema. Beroemd is het werk van Sir Walter Scott, vooral de ridderroman Ivanhoe uit 1819. In de architectuur werd de neogotische stijl populair en in de muziek raakten componisten geïnspireerd door middeleeuwse thema’s. Neem de opera Tristan und Isolde (1865) van Richard Wagner. In Rusland componeerde Aleksandr Borodin de opera Prins Igor, die teruggreep op een middeleeuws episch dichtwerk. De opera, na Borodins dood in 1887 door Nikolaj Rimski-Korsakov en Aleksandr Glazoenov afgemaakt, ging in 1890 in Petersburg in première. 

©
Lucas Cranach de Oudere (1472–1533). Portret van een vrouw, 1526. Olieverf op paneel, 88,5 x 58,45 cm © State Hermitage Museum, St Petersburg
Lucas Cranach de Oudere (1472–1533). Portret van een vrouw, 1526

De herwaardering  van de middeleeuwen leefde ook volop aan het tsarenhof in St.-Petersburg en de tsaren Paul I, Nicolaas I en Alexander III gaven ieder op eigen wijze invulling aan de ridderromantiek die in Europa bloeide. De laatste twee legden de basis voor unieke Europese middeleeuwse collecties in de Hermitage. Nicolaas kocht harnassen en pronkwapens voor zijn Arsenaal, Alexander wist – tot grote woede van de Fransen – een fameuze middeleeuwse kunstcollectie uit Parijs aan te kopen. Beide verzamelingen zijn in de loop der tijd flink uitgebreid en zijn inmiddels wereldberoemd. Speciaal voor deze tentoonstelling komen hoogtepunten daaruit naar Amsterdam. Zij nemen de bezoeker mee op reis door de wereld van ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien, fenomenale kunstvoorwerpen, schandaal in Parijs en natuurlijk: de ridderlijke Romanovs.

©
Angelo Bronzino (1503–1572), kring van. Portret van hertog Alessandro de’ Medici, 1510–37
Angelo Bronzino (1503–1572), kring van. Portret van hertog Alessandro de’ Medici, 1510–37
©
Ilja Repin, Portrait of tsar Nicholas II, 1895, oil on canvas © State Hermitage Museum, St Petersburg
Ontdek alles over ridders!
Activiteiten
Voor families en kinderen
Verdieping
Welke tour kies jij?
In de tentoonstelling bieden we verschillende tours. Welke kies jij?
Agenda
Activiteiten in de 𝘓𝘰𝘷𝘦 𝘚𝘵𝘰𝘳𝘪𝘦𝘴 tentoonstellling
Boek online tickets
Kinderen t/m 11 jaar gratis!
©
Ridder Waldemer Fitzurse en zijn dochter Alicia. © Paleis Het Loo Museum, Apeldoorn.
Verdieping
Nederlandse (koninklijke) collectie

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling