Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
National Portrait Gallery, London

Verboden liefde

Verboden liefde

Met een tragisch einde…

©
National Portrait Gallery, London
Oscar Wilde en Lord Alfred Douglas Gillman & Co (1893)

De gevierde toneelschrijver Oscar Wilde werd in 1854 geboren in Dublin. Vanuit Ierland reisde hij op jonge leeftijd naar Engeland waar hij het overgrote deel van zijn leven doorbracht. Met zijn lange haren, flamboyante kostuums en uitgelezen taalgebruik kreeg de jonge Wilde al snel de reputatie van een heuse Dandy. Als schrijver werd Wilde vooral beroemd vanwege zijn toneelstukken. Topstukken als Lady Windermere’s Fan (1892), A Woman of No Importance (1893), An ideal Husband (1895) en The Importance of Being Earnest (1895) zijn door hem geschreven. De laatste twee worden nog altijd gespeeld. 

De revolutionaire en opvallende Oscar Wilde trouwde in 1884 met Constance Lloyd en ze kregen twee zonen, Cyril en Vyvyan. Als schrijver stond Wilde bekend om zijn gevatte opmerkingen en scherpe citaten. Ook over het huwelijk deed Wilde verschillende uitspraken waaronder, ‘de juiste basis voor het huwelijk is een gemeenschappelijk onbegrip’. 

In 1891 leert Wilde de knappe Lord Alfred Douglas kennen. Een student in Oxford, aanstormend dichter en zoon van de Markies van Queensberry. Uit briefwisselingen tussen die twee blijkt dat hun vriendschap uitgroeide tot een gepassioneerde liefdesrelatie – maar het was een liefdesrelatie die eigenlijk verboden was, want in die tijd stond er een levenslange gevangenisstraf op homoseksualiteit. Pas in 1967 werd seks tussen mannen in Engeland gelegaliseerd. 

Op dit portret zien we de twee mannen ontspannen naast elkaar staan tijdens het prille begin van hun relatie, als Wilde langere tijd bij Douglas in Oxford verblijft. Hun relatie brengt Wilde echter in grote problemen als Douglas’ dominante vader de schrijver beschuldigt van homoseksualiteit. Op aanmoediging van Douglas – maar tegen het advies van zijn vrienden in – klaagt Wilde de markies aan voor smaad. De rechtbank stelde Queensberry echter in het gelijk en het proces leidde tot ‘schokkende’ onthullingen over de homoseksuele gedragingen van Wilde. Hij wordt schuldig bevonden aan ‘grove onzedelijke handelingen’ en veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid in de gevangenis. 

Gedurende zijn gevangenschap schreef Wilde een lange brief aan Douglas, die echter pas na zijn dood gepubliceerd werd onder de titel, De Profundis. Na zijn gevangenisstraf vluchtte Wilde om als een gebroken man te sterven in Parijs.

Lees hier meer achtergrondverhalen van tentoongestelde koppelportretten.

H'ART Museum ( voorheen Hermitage)

Great Art Sparks Hearts