Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
National Portrait Gallery, London

Een ‘huwelijksadvertentie’

Een ‘huwelijksadvertentie’

Op zoek naar de liefde…

Anna Maria Jenkins en Thomas Jenkins Angelica Kauffmann (1790)

Op dit romantische schilderij staat gek genoeg geen liefdeskoppel. Maar wat is dan wel het verhaal achter dit spraakmakende portret van Angelica Kauffmann? Eigenlijk zien we hier iets heel bijzonders, namelijk een achttiende-eeuwse ‘huwelijksadvertentie’. 

De prachtige jonge vrouw Anna Maria Jenkins zoekt de man van haar dromen... En in die tijd stond dat synoniem voor een geschikte – en dus ook welgestelde – huwelijkskandidaat. Ze staat hier afgebeeld met haar oom Thomas Jenkins. De bekende kunsthandelaar en bankier neemt beleefd zijn hoed af om potentiële vrijers te verwelkomen. 

Het schilderij zit boordevol symbolische betekenissen. De landelijke setting, met in de verte het iconische Colosseum in Rome, de elegante witte jurk en romantische bloemen verwijzen naar Anna Maria’s schoonheid en puurheid. De hond staat symbool voor (huwelijkse) trouw en draagt een luxe halsband waarop de naam Jenkins geschreven staat. 

Dit soort portretten werden vaak in opdracht (door de elite) besteld om liefde beantwoord te krijgen of om tot een huwelijk te komen. Zo was er dus een rol weggelegd voor de portretkunst om jonge vrouwen aantrekkelijk te presenteren op de huwelijksmarkt. 

Lees hier meer achtergrondverhalen van tentoongestelde koppelportretten.

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling