Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Foto Eva Bloem

Tentoonstellingen

16 september 2023
— 20 mei 2024
Julius Caesar
Ik kwam, ik zag en ging ten onder
Met de blik van nu vertelt de tentoonstelling over een van de spannendste verhalen uit de wereldgeschiedenis, het levensverhaal van Julius Caesar. Zijn dood is misschien wel de bekendste politieke moord ooit. Ruim 2000 jaar later is zijn nalatenschap nog steeds actueel. De alleenheerser naar wie de maand juli is vernoemd, aan wie we de titel keizer ontlenen, die een hartstochtelijke relatie met Cleopatra zou hebben gehad en die delen van het huidige Europa wreed aan zijn gezag onderwierp. Onze bezoekers leren de dictator kennen als een veelzijdig en complex figuur met vele gezichten. Hoe kijken we anno 2023 naar hem? Vinden we hem een roemruchte strateeg of een tiran?
©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
Nu te zien
Amsterdam Museum in H'ART Museum
Nu te zien
Museum van de Geest | Outsider Art
Ongepolijste kunst van mensen met een bijzondere achtergrond.
Verwacht
Express your freedom- Wat betekent vrijheid voor jou?
Looptijd 9 mei tm 24 augustus 2024

Express your freedom- Wat betekent vrijheid voor jou?

Looptijd 9 mei tm 24 augustus 2024 

 

In 2023 is het feitelijk 150 jaar geleden dat slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden werd afgeschaft. Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat op 1 juli 2023 begon, staat het Koninkrijk een jaar lang stil bij de Nederlandse geschiedenis van slavernij en hoe dit nog altijd doorwerkt in het leven van mensen nu. Ook Cordaan vindt het van groot belang hierbij stil te staan. Voor collega’s, cliënten en hun naasten maken we ruimte om over dit onderwerp te praten, hierop te reflecteren en zo meer bewustwording te creëren.  

 

¨De echo´s van vrijheid resoneren door de geschiedenis, inspirerend en onverwoestbaar¨  Deelnemer activiteit Express Your Freedom @Koningsvrouwen van Landlust

 

Aanleiding 

Bij de start van het herdenkingsjaar ontwikkelde persoonlijk begeleider Chaya Sara van woonlocatie ‘Koningsvrouwen van Landlust’ een waardevolle activiteit voor de bewoners met een licht verstandelijke beperking, genaamd “Express your freedom: wat betekent vrijheid voor jou?” Binnen deze activiteit verzorgt Chaya eerst een informatieve en laagdrempelige introductie op het herdenkingsjaar. Zonder veel ingewikkelde woorden, maar duidelijk, toegankelijk en vanuit haar eigen ervaring. Na deze introductie vraagt ze de deelnemers om zelf aan de slag te gaan met materiaal dat klaar ligt op de tafels en in beeld te brengen wat vrijheid voor hen betekent. Deze activiteit sloeg zo goed aan, dat verschillende andere locaties dezelfde activiteit zijn gaan organiseren. Zo verspreidde deze werkvorm zich organisch door heel Cordaan: oudere bewoners in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen werkten aan canvassen en andere creatieve vormen om te verbeelden wat vrijheid voor hen betekent. Zij inspireerden hun naasten en collega’s om hun eigen creatieve invulling van vrijheid te delen. En zo ontstond  een collectie van vrijheidswerken vanuit verschillende zorgdomeinen door cliënten, hun naasten en collega's die het verdient om met meer mensen gedeeld te worden!

 

Met deze tentoonstelling geven we gehoor aan de wens van de makers om hun werk te exposeren en nog meer mensen actief te betrekken bij gesprekken rondom het herdenkingsjaar en het thema vrijheid. De  Outsider Art Galerie maakt heel graag ruimte vrij voor deze werken, en vult  de Express your freedom-collectie aan met werk van kunstenaars die bij het Outsider art atelier werken en bij andere ateliers in de stad voor kunstenaars die zelf lastig een eigen podium kunnen creëren.  

Randprogrammering

Ook is er wekelijks een kunstenaar uit het atelier in de galerie aanwezig om samen met jon gesprek te gaan en word je als bezoeker uitgenodigd om vanuit de methode express your freedom zelf ook nieuw werk te maken en toe te voegen aan de tentoonstelling. Houd onze socials in de gaten voor meer informatie over oa de deelnemerde kunstenaars en de Keti Koti viering op 1 juli en verdere activiteiten!

Outsider Art Galerie

In de galerie vinden wisselende exposities plaats van bekende en minder bekende outsiders uit Amsterdam, maar ook uit de rest van Nederland en Europa. Je vindt er onder meer schilderijen, tekeningen, grafiek, keramiek, beeldhouwwerk, collages, foto’s en textielkunst. De galerie is gratis toegankelijk en alle werken zijn te koop.

De Outsider Art Galerie is in 2016 opgericht op initiatief van zorgorganisatie Cordaan, H'ART Museum en museum het Dolhuys uit Haarlem.


Outsider Art Ateliers

Een groep van vijftien Outsider-kunstenaars werkt dagelijks aan haar kunstwerken in de boven de galerie gelegen Outsider Art Ateliers. In deze ateliers kunnen bedrijven of groepen particulieren kunstworkshops volgen, geleid door één van de Outsider-kunstenaars.

Outsider Art Artotheek

In de Outsider Art Artotheek (gratis toegankelijk) kan je kunst lenen. Voor meer informatie over lenen, rondleidingen en/of workshops kijk op onze pagina: outsiderartgalerie.nl.

Volg de Outsider Art Instagram

Nu te zien
ABN AMRO Kunstprijs
ABN AMRO Kunstprijswinnaar Mounira Al Solh toont nieuwe installatie in H’ART Museum

Aankomende tentoonstellingen:

©
Wassily Kandinsky, Auf Weiss II, 1923. Collectie Centre Pompidou. MNAM-CCI/Hélène Mauri/Dist. RMN-GP
Verwacht
Wassily Kandinsky
De allereerste tentoonstelling van H'ART Museum in samenwerking met Centre Pompidou

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling