©
Foto: Eva Bloem

Tentoonstellingen

©
Sam Tobiana
17 april
— 26 juni
Dutch Heritage Amsterdam
Nu te zien: topstuk Het Gele Huis (De straat) van Vincent van Gogh
Het bekende museum aan de Amstel presenteert een vierdelige serie focustentoonstellingen waarin telkens één topstuk uit een toonaangevende Nederlandse collectie wordt uitgelicht. Welkom bij de tweede editie van Dutch Heritage Amsterdam. Het meesterwerk ‘Het Gele Huis (De straat)’ van Vincent van Gogh, uit de beroemde collectie van het Van Gogh Museum, is te zien vanaf dinsdag 17 mei tot en met zondag 26 juni 2022. Het Gele Huis (De straat) is een van de publiekslievelingen uit het Van Gogh Museum en wordt op bijzondere wijze getoond. Hoogtepunt is natuurlijk het meesterwerk zelf, maar er is meer te zien én ontdekken.
©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
Nu te zien
Amsterdam Museum in de Hermitage
©
.: okae Glenda?, 2021, collage, houtskool, vloeibare houtskool, inkt, zacht pastelkrijt en oliestick op doek, 200 x 200 cm
Verwacht
Tentoonstelling tiende ABN AMRO Kunstprijswinnaar
Te zien vanaf 17 mei 2022.
Nu te zien
Democracy & For the Love of Art
Het Museum van de Geest | Outsider Art laat verrassende, ongepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond.

Museum van de Geest | Outsider Art

DEMOCRACY - 24 september t/m 3 september 2022 (verlengd)

'Democracy has a bad taste'

- Grayson Perry

In de nieuwe tentoonstelling van Museum van de Geest | Outsider Art laat de spraakmakende modeontwerper en curator Duran Lantink zich inspireren door de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol. In ‘Democracy’ zijn werken te zien van onder andere Bea Otte, Theater Lebelle en Victor Crepsley. De visie van Outsiderwear komt goed tot leven tijdens deze tentoonstelling, waarbij outsiders en insiders hun talenten samenvoegen. In de door Lantink geschapen wereld smelten kunstenaar en bezoeker samen door beiden een bijdrage te leveren aan de tentoonstelling.

Het decor van de tentoonstelling is een creatieve interpretatie van de studio van Warhol. In deze uitzinnige entourage in New York ontving Warhol in de jaren zestig zowel supersterren als excentrieke outsiders. Door zich te omringen met sterren en invloedrijke personen groeide zijn bekendheid. Ook Lantink zet zijn beroemdheid in en laat ‘The Factory’ van Warhol herleven met nieuwe supersterren.

Dansend betreed je de creatieve broedplaats, waar LeBelle-dansers gekleed door de modeontwerper je verwelkomen op twee grote schermen. De interactieve installatie van dansgroep LeBelle is één van de topstukken in de tentoonstelling. Samen met hen maakte Lantink de ‘Stardom film’. Een ander opvallend werk is de ‘hoarder installatie’. Na Andy Warhol zijn dood in 1987 kwam aan het licht dat hij een neiging had tot hoarden, een dwangmatige manier van verzamelen. Hoarders kunnen ook georganiseerd verzamelen, zo laat de in zilverfolie verpakte kunst-installatie zien.

FOR THE LOVE OF ART: COLLECTION HIGHLIGHTS

In For the Love of Art zie je een diverse kunstcollectie die één universeel verhaal vertelt. Het verhaal van de maker die middels kunst, de liefde voor het proces van creëren overbrengt en daarmee een stukje van zijn innerlijke wereld blootgeeft. In de ruim 90 werken is de passie voelbaar. Het doet denken aan je eigen geest in staat van verliefdheid, waar je vol overgave handelt en er bijna geen ruimte is voor invloeden van buitenaf.

Naast monsterachtige sculpturen met dromerige blik vervaardigd door de Japanse kunstenaar Shinichi Sawada hangen vriendelijke zwartwit figuren getekend door de Iraanse Davood Koochaki. De gedachten van de Britse Richard C. Smith worden geduid in filmfragmenten uit de documentaire van Gabriel Jagger (zoon van Mick Jagger) en Finbar Brown, en even verderop ontdek je de schilderijen en collages van Ria Mul. Opvallend zijn de digitale werken van Abraham Diopp, want deze werkvorm zie je niet vaak binnen de outsider art. Verbaas je over de explosie van kleur in de creaties van M. Anesi, de details in de textiele werken vol bloemen en planten van de Zuid-Afrikaanse Aradne en nog zoveel meer..          

Over Museum van de Geest

Welkom bij het Museum van de Geest. We zijn gefascineerd door het kunstwerk tussen je oren. Want niets is zo divers, inspirerend, krachtig en tegelijkertijd zo kwetsbaar als de menselijke geest. Met onze kunst- en cultuurprogramma’s maken we mentale gezondheid bespreekbaar, ook voor mensen die zich normaal wanen.  

 

Een bezoek aan een van onze vestigingen laat je nadenken over je eigen geest en die van de ander. Wat is normaal en wat is raar? Moeten wij als mens veranderen, of moeten we onze ideeën over raar en normaal veranderen? 

  

In het Museum van de Geest | Amsterdam zie je Outsider Art. Dat is een originele kunstvorm gemaakt door outsiders van de kunstwereld en vaak ook van de maatschappij. Via het werk tonen ze hun binnenwereld zonder bezig te zijn met wat de buitenwereld daarvan vindt. 

In Museum van de Geest | Haarlem zie je kunstwerken die je aan het denken zetten over stigma’s en het belang van mentale gezondheid. Gevestigd in het Dolhuys, een monumentaal pand dat al meer dan 700 jaar psychiatrische geschiedenis met zich meedraagt. 

Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kunt u kunstwerken lenen.

Verwacht

Het museum is OPEN!

Nu te zien: Het Gele Huis van Vincent van Gogh.