©
Foto Eva Bloem

Tentoonstellingen

©
© The Leiden Collection
4 februari
— 27 augustus
Rembrandt & tijdgenoten
Historiestukken uit The Leiden Collection
Het is een unieke kans om kunst uit een privécollectie te kunnen bewonderen. Helemaal wanneer die werken voor één keer terugkeren naar de plek waar ze vier eeuwen geleden werden bedacht en gemaakt. 𝘙𝘦𝘮𝘣𝘳𝘢𝘯𝘥𝘵 & 𝘵𝘪𝘫𝘥𝘨𝘦𝘯𝘰𝘵𝘦𝘯 toont 35 schilderijen uit 𝘛𝘩𝘦 𝘓𝘦𝘪𝘥𝘦𝘯 𝘊𝘰𝘭𝘭𝘦𝘤𝘵𝘪𝘰𝘯, een bijzondere privécollectie uit New York. Je ziet prachtige werken van de grootste historieschilders uit de 17e eeuw, zoals 𝐑𝐞𝐦𝐛𝐫𝐚𝐧𝐝𝐭 𝐯𝐚𝐧 𝐑𝐢𝐣𝐧, zijn leermeester 𝐏𝐢𝐞𝐭𝐞𝐫 𝐋𝐚𝐬𝐭𝐦𝐚𝐧, zijn leerlingen 𝐂𝐚𝐫𝐞𝐥 𝐅𝐚𝐛𝐫𝐢𝐭𝐢𝐮𝐬 en 𝐀𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐆𝐞𝐥𝐝𝐞𝐫, maar ook tijdgenoten. Denk aan 𝐉𝐚𝐧 𝐋𝐢𝐞𝐯𝐞𝐧𝐬, 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐬 𝐯𝐚𝐧 𝐌𝐢𝐞𝐫𝐢𝐬 en 𝐉𝐚𝐧 𝐒𝐭𝐞𝐞𝐧. Bewonder de historiestukken en ontdek zelf waarom zij werden gezien als de nobelste, meest prestigieuze vorm van schilderkunst.
©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
Nu te zien
Amsterdam Museum in de Hermitage
©
Museum van de Geest | Amsterdam
Nu te zien
Museum van de Geest | Outsider Art
Ongepolijste kunst van mensen met een bijzondere achtergrond.

31553580 (obsessie) voor Nummers & Schema’s

©
© Bastiaan Musscher

Nu te zien t/m 27 augustus 2023

Behoefte aan kunst én structuur? Bezoek dan de tentoonstelling 31553580 (obsessie) voor Nummers & Schema’s en stap in één groot schema. Duik op kunstzinnige wijze in de logica van deze - soms - chaotische wereld, met werken gereduceerd tot een reeks overzichtelijke lijnen en getallen.

Rust voor de geest
Als de wereld chaotisch en ongrijpbaar is, proberen wij als mensen grip te krijgen op de werkelijkheid door deze te reduceren tot een reeks overzichtelijke lijnen en getallen. De tentoonstelling 31553580 (obsessie) voor Nummers & Schema’s laat een verlangen zien naar structuur en logica in de chaotische wereld van ieder mens. Voor deze tentoonstelling slaan kunstenaar Jan Hoek en curator Hanne Hagenaars voor het eerst de handen ineen, samen met tentoonstellingsontwerper Tariq Heijboer. Kunstwerken van Doerte Weber, Eiko Ishizawa, George Widener en Lionel Plak brengen rust voor de geest. Iets wat ons allemaal verbindt.

Schema
De tentoonstelling is één gestructureerd geheel, waarin je kunt ontsnappen aan de chaotische wereld daarbuiten. Je stapt in een enorm schema, waar je de werken ziet in één groot ordelijk rasterpatroon. De handgeschreven tentoonstellingsteksten van de curatoren verbinden de werken logisch aan elkaar.

Moeder & zoon
De gezamenlijke fascinatie voor getallen en schema’s inspireerden gastcuratoren Hagenaars en Hoek - moeder en zoon - in het verleden een themanummer te maken voor kunstmagazine Mister Motley. Veel kunstenaars - met outsider art als koploper - gebruiken de strategie van orde scheppen, systemen bedenken en categoriseren. Want ook zonder een pandemie is voor veel mensen de wereld al zo overweldigend, dat ze het tot orde en abstractie moeten terugbrengen. Dit resulteerde in vele oeuvres met een stroom die niet te stoppen is en alsmaar uitdijende schema’s. 

Orde in de chaos
Ook kunstenaars uit het reguliere circuit maken de meest waanzinnige schema’s. De neiging om chaos te vangen in schema’s is van iedereen. Van kunstenaars tot managers met faalangst en huisvaders met een midlifecrisis. Met 31553580 (obsessie) voor Nummers & Schema’s laten Hagenaars en Hoek de gescheiden wereld van 'insider' en 'outsider art' en dat van alle mensen versmelten.

Bestel nu alvast uw tickets online!

©
Museum van de Geest | Amsterdam

Anders kijken naar kunst in Museum van de Geest

Instap rondleidingen bij Museum van de Geest

Iedere zondag van 14.00 tot 15.00 uur in Museum van de Geest | Outsider Art in Amsterdam
Duur: 15 minuten

Onze rondleiders nemen je mee door de tentoonstelling en vertellen je op toegankelijke wijze meer over de kunstenaars en hun werken.

For the Love of Art: collection highlights

In For the Love of Art zie je een diverse kunstcollectie die één universeel verhaal vertelt. Het verhaal van de maker die middels kunst, de liefde voor het proces van creëren overbrengt en daarmee een stukje van zijn innerlijke wereld blootgeeft. In de ruim 90 werken is de passie voelbaar. Het doet denken aan je eigen geest in staat van verliefdheid, waar je vol overgave handelt en er bijna geen ruimte is voor invloeden van buitenaf.

Naast monsterachtige sculpturen met dromerige blik vervaardigd door de Japanse kunstenaar Shinichi Sawada hangen vriendelijke zwartwit figuren getekend door de Iraanse Davood Koochaki. De gedachten van de Britse Richard C. Smith worden geduid in filmfragmenten uit de documentaire van Gabriel Jagger (zoon van Mick Jagger) en Finbar Brown, en even verderop ontdek je de schilderijen en collages van Ria Mul. Opvallend zijn de digitale werken van Abraham Diopp, want deze werkvorm zie je niet vaak binnen de outsider art. Verbaas je over de explosie van kleur in de creaties van M. Anesi, de details in de textiele werken vol bloemen en planten van de Zuid-Afrikaanse Aradne en nog zoveel meer.        

Over Museum van de Geest

Welkom bij het Museum van de Geest. We zijn gefascineerd door het kunstwerk tussen je oren. Want niets is zo divers, inspirerend, krachtig en tegelijkertijd zo kwetsbaar als de menselijke geest. Met onze kunst- en cultuurprogramma’s maken we mentale gezondheid bespreekbaar, ook voor mensen die zich normaal wanen.  

Een bezoek aan een van onze vestigingen laat je nadenken over je eigen geest en die van de ander. Wat is normaal en wat is raar? Moeten wij als mens veranderen, of moeten we onze ideeën over raar en normaal veranderen?  

In het Museum van de Geest | Amsterdam zie je Outsider Art. Dat is een originele kunstvorm gemaakt door outsiders van de kunstwereld en vaak ook van de maatschappij. Via het werk tonen ze hun binnenwereld zonder bezig te zijn met wat de buitenwereld daarvan vindt. 

In Museum van de Geest | Haarlem zie je kunstwerken die je aan het denken zetten over stigma’s en het belang van mentale gezondheid. Gevestigd in het Dolhuys, een monumentaal pand dat al meer dan 700 jaar psychiatrische geschiedenis met zich meedraagt. 

©
Tara Ruijl
Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kan je kunstwerken lenen.

-

Benieuwd naar onze activiteiten?

Van lezingen tot concerten