©
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Tentoonstellingen

©
Sophie Kugel (Instagram)
5 juni
— 9 januari 2022
Romanovs in de ban van de ridders
Een romantisch verhaal van tsaren en ridders
Ruim 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg, voor het eerst samen in Nederland, vertellen over de middeleeuwen, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien, en de revival daarvan aan het hof van de tsaren. Met topstukken uit de collecties, zoals het fenomenale drieluik 'De aanbidding der wijzen' van Hugo van der Goes, een heuse 'Tuin der Lusten' uit de school van Jeroen Bosch en prachtige objecten van het middeleeuwse Limoges-email. En een complete ridderzaal met opgestelde originele harnassen, een steekspel te paard en een ridderslag. Voor kinderen is er de Grand Art Game en de #tour met Tim Hofman. Hieronder vind je meer over deze tentoonstelling.
Nu te zien
Groepsportretten van de 17e eeuw
30 groepsportretten uit de 17e eeuw van het Amsterdam Museum. Met tijdelijke interventie: 'Monument der Regentessen'.
Nu te zien
Democracy & For the Love of Art
Het Museum van de Geest | Outsider Art laat verrassende, ongepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond.

Museum van de Geest | Outsider Art

Democracy - 24 september t/m 6 juni 2022

'Democracy has a bad taste'

- Grayson Perry

In de nieuwe tentoonstelling van Museum van de Geest | Outsider Art laat de spraakmakende modeontwerper en curator Duran Lantink zich inspireren door de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol. In ‘Democracy’ zijn werken te zien van onder andere Bea Otte, Theater Lebelle en Victor Crepsley. De visie van Outsiderwear komt goed tot leven tijdens deze tentoonstelling, waarbij outsiders en insiders hun talenten samenvoegen. In de door Lantink geschapen wereld smelten kunstenaar en bezoeker samen door beiden een bijdrage te leveren aan de tentoonstelling.

Het decor van de tentoonstelling is een creatieve interpretatie van de studio van Warhol. In deze uitzinnige entourage in New York ontving Warhol in de jaren zestig zowel supersterren als excentrieke outsiders. Door zich te omringen met sterren en invloedrijke personen groeide zijn bekendheid. Ook Lantink zet zijn beroemdheid in en laat ‘The Factory’ van Warhol herleven met nieuwe supersterren.

Dansend betreed je de creatieve broedplaats, waar LeBelle-dansers gekleed door de modeontwerper je verwelkomen op twee grote schermen. De interactieve installatie van dansgroep LeBelle is één van de topstukken in de tentoonstelling. Samen met hen maakte Lantink de ‘Stardom film’. Een ander opvallend werk is de ‘hoarder installatie’. Na Andy Warhol zijn dood in 1987 kwam aan het licht dat hij een neiging had tot hoarden, een dwangmatige manier van verzamelen. Hoarders kunnen ook georganiseerd verzamelen, zo laat de in zilverfolie verpakte kunst-installatie zien.

Art Against the Flow: Chicago Calling  

De tentoonstelling ‘Art Against the Flow' verkent het visuele verhaal van de Windy City. Een verhaal dat plaatsvond buiten de mainstream en wordt getoond met werken van tien invloedrijke kunstenaars uit Chicago: Henry Darger, William Dawson, Lee Godie, Mr. Imagination, Aldo Piacenza, Pauline Simon, Drossos Skyllas, Dr. Charles Smith, Wesley Willis en Joseph Yoakum. Verbeeld worden thema's die variëren van verzet tegen zielsverpletterende omstandigheden tot conventionele schoonheidsidealen en alles daartussen in. Het werk van iedere kunstenaar heeft een eigen esthetiek en voegt iets toe aan de artistieke erfenis van een Amerikaanse stad waar altijd plaats was voor eigenzinnigheid en authenticiteit.  

Met de tentoonstelling Chicago Calling verkennen we de vervlochten geschiedenis van deze buitengewoon originele kunstenaars. De verbinding met de artistieke mainstream ontbrak, maar allen vonden uiteindelijk een standvastig publiek dat hen accepteerde en met veel enthousiasme verwelkomde, waaronder gevestigde musea in verschillende delen van de wereld. Amsterdam is voorlopig de laatste locatie van de reizende tentoonstelling die begon in Chicago en via Parijs en Lausanne in Museum van de Geest | Outsider Art belandde.          

Over Museum van de Geest

Het Museum van de Geest laat verrassende, niet-gepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond. Je stapt er in een compleet nieuwe wereld en wordt meegesleept in de wilde achtbaan van kunstenaars die soms bijna maniakaal te werk gaan. Hun werk is authentiek, tegendraads en onconventioneel, waardoor je op een andere manier naar kunst gaat kijken. Het museum biedt wisselende tentoonstellingen, waar telkens een ander aspect van Outsider Art wordt belicht.

Outsider Art raakt steeds bekender onder het kunstminnende publiek. De term werd gelanceerd door de Engelse kunsthistoricus Roger Cardinal in 1972. Kort daarvoor had de Franse kunstenaar Jean Dubuffet de term Art Brut, ‘rauwe kunst’, in het leven geroepen. Outsider Art brak door in de internationale kunstwereld tijdens de Biënnale van Venetië in 2013, waar Outsider-kunstenaar Shinichi Sawada exposeerde met zijn sculpturen.

Het Museum van de Geest | Outsider Art is ontstaan uit een samenwerking tussen het Museum van de Geest | Dolhuys, de Hermitage Amsterdam en Cordaan.

Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kunt u kunstwerken lenen.

Verwacht

©
Wassily Kandinsky, Landschap, 1913. © State Hermitage Museum, St Petersburg
Verwacht
Russische avant-garde – Revolutie in de kunst
Te zien vanaf 29 januari 2022.

Op 26 en 27 november is het café-restaurant gesloten i.v.m. een congres.

U kunt in het pop-up café in de kerkzaal terecht voor heerlijke koffie, thee e.d.