©
Foto Eva Bloem

Tentoonstellingen

©
Foto Sam Tobiana
26 juli
— 28 augustus
Dutch Heritage Amsterdam
Nu te zien: 𝘋𝘦 𝘵𝘰𝘳𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘉𝘢𝘣𝘦𝘭 (ca. 1568) van Pieter Bruegel I
Welkom bij de laatste editie van Dutch Heritage Amsterdam: een vierdelige serie focustentoonstellingen waarin telkens één topstuk uit een toonaangevende Nederlandse collectie wordt uitgelicht. Het beroemde schilderij 𝘋𝘦 𝘵𝘰𝘳𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘉𝘢𝘣𝘦𝘭 (ca. 1568) van Pieter Bruegel I uit het Depot Boijmans Van Beuningen uit Rotterdam is vanaf morgen tot en met zondag 28 augustus 2022 te zien in de Hermitage Amsterdam. De tentoonstelling vertelt over het leven van de schilder en hoe hij het eeuwenoude bijbelverhaal van de toren in de Nederlanden in de zestiende eeuw plaatste. Vanaf banken in de vorm van rode bakstenen kijken bezoekers zo de wereld van de oude toren in. En er is meer te zien én te ontdekken.
©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
Nu te zien
Amsterdam Museum in de Hermitage
©
.: okae Glenda?, 2021, collage, houtskool, vloeibare houtskool, inkt, zacht pastelkrijt en oliestick op doek, 200 x 200 cm
Nu te zien
Tentoonstelling tiende ABN AMRO Kunstprijswinnaar
Binnenkort te zien
31553580 (obsessie) voor Nummers & Schema’s
Ongepolijste kunst van mensen met een bijzondere achtergrond.

Museum van de Geest | Outsider Art

22 september 2022 t/m 27 augustus 2023

Behoefte aan kunst én structuur? Bezoek dit najaar de tentoonstelling 31553580 (obsessie) voor Nummers & Schema’s en stap in één groot schema. Duik op kunstzinnige wijze in de logica van deze - soms - chaotische wereld, met werken gereduceerd tot een reeks overzichtelijke lijnen en getallen.

Rust voor de geest
Als de wereld chaotisch en ongrijpbaar is, proberen wij als mensen grip te krijgen op de werkelijkheid door deze te reduceren tot een reeks overzichtelijke lijnen en getallen. De tentoonstelling 31553580 (obsessie) voor Nummers & Schema’s laat een verlangen zien naar structuur en logica in de chaotische wereld van ieder mens. Voor deze tentoonstelling slaan kunstenaar Jan Hoek en curator Hanne Hagenaars voor het eerst de handen ineen, samen met tentoonstellingsontwerper Tariq Heijboer. Kunstwerken van Doerte Weber, Eiko Ishizawa, George Widener en Lionel Plak brengen rust voor de geest. Iets wat ons allemaal verbindt.

Schema
De tentoonstelling is één gestructureerd geheel, waarin je kunt ontsnappen aan de chaotische wereld daarbuiten. Je stapt in een enorm schema, waar je de werken ziet in één groot ordelijk rasterpatroon. De handgeschreven tentoonstellingsteksten van de curatoren verbinden de werken logisch aan elkaar.

Moeder & zoon
De gezamenlijke fascinatie voor getallen en schema’s inspireerden gastcuratoren Hagenaars en Hoek - moeder en zoon - in het verleden een themanummer te maken voor kunstmagazine Mister Motley. Veel kunstenaars - met outsider art als koploper - gebruiken de strategie van orde scheppen, systemen bedenken en categoriseren. Want ook zonder een pandemie is voor veel mensen de wereld al zo overweldigend, dat ze het tot orde en abstractie moeten terugbrengen. Dit resulteerde in vele oeuvres met een stroom die niet te stoppen is en alsmaar uitdijende schema’s. 

Orde in de chaos
Ook kunstenaars uit het reguliere circuit maken de meest waanzinnige schema’s. De neiging om chaos te vangen in schema’s is van iedereen. Van kunstenaars tot managers met faalangst en huisvaders met een midlifecrisis. Met 31553580 (obsessie) voor Nummers & Schema’s laten Hagenaars en Hoek de gescheiden wereld van 'insider' en 'outsider art' en dat van alle mensen versmelten.

Bestel hier binnenkort tickets online!

Democracy - 24 september 2021 t/m 28 augustus 2022 (laatste weken!)

'Democracy has a bad taste'

- Grayson Perry

In de nieuwe tentoonstelling van Museum van de Geest | Outsider Art laat de spraakmakende modeontwerper en curator Duran Lantink zich inspireren door de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol. In Democracy zijn werken te zien van onder andere Bea Otte, Theater Lebelle en Victor Crepsley. De visie van Outsiderwear komt goed tot leven tijdens deze tentoonstelling, waarbij outsiders en insiders hun talenten samenvoegen. In de door Lantink geschapen wereld smelten kunstenaar en bezoeker samen door beiden een bijdrage te leveren aan de tentoonstelling.

Supersterren & outsiders
Het decor van de tentoonstelling is een creatieve interpretatie van de studio van Warhol. In deze uitzinnige entourage in New York ontving Warhol in de jaren zestig zowel supersterren als excentrieke outsiders. Door zich te omringen met sterren en invloedrijke personen groeide zijn bekendheid. Ook Lantink zet zijn beroemdheid in en laat The Factory van Warhol herleven met nieuwe supersterren.

Verzameldrang
Dansend betreed je de creatieve broedplaats, waar LeBelle-dansers gekleed door de modeontwerper je verwelkomen op twee grote schermen. De interactieve installatie van dansgroep LeBelle is één van de topstukken in de tentoonstelling. Samen met hen maakte Lantink de Stardom film. Een ander opvallend werk is de ‘hoarder-installatie’. Na Andy Warhol zijn dood in 1987 kwam aan het licht dat hij een neiging had tot hoarden, een dwangmatige manier van verzamelen. Hoarders kunnen ook georganiseerd verzamelen, zo laat de in zilverfolie verpakte kunst-installatie zien.

For the Love of Art: collection highlights

In For the Love of Art zie je een diverse kunstcollectie die één universeel verhaal vertelt. Het verhaal van de maker die middels kunst, de liefde voor het proces van creëren overbrengt en daarmee een stukje van zijn innerlijke wereld blootgeeft. In de ruim 90 werken is de passie voelbaar. Het doet denken aan je eigen geest in staat van verliefdheid, waar je vol overgave handelt en er bijna geen ruimte is voor invloeden van buitenaf.

Naast monsterachtige sculpturen met dromerige blik vervaardigd door de Japanse kunstenaar Shinichi Sawada hangen vriendelijke zwartwit figuren getekend door de Iraanse Davood Koochaki. De gedachten van de Britse Richard C. Smith worden geduid in filmfragmenten uit de documentaire van Gabriel Jagger (zoon van Mick Jagger) en Finbar Brown, en even verderop ontdek je de schilderijen en collages van Ria Mul. Opvallend zijn de digitale werken van Abraham Diopp, want deze werkvorm zie je niet vaak binnen de outsider art. Verbaas je over de explosie van kleur in de creaties van M. Anesi, de details in de textiele werken vol bloemen en planten van de Zuid-Afrikaanse Aradne en nog zoveel meer.        

Over Museum van de Geest

Welkom bij het Museum van de Geest. We zijn gefascineerd door het kunstwerk tussen je oren. Want niets is zo divers, inspirerend, krachtig en tegelijkertijd zo kwetsbaar als de menselijke geest. Met onze kunst- en cultuurprogramma’s maken we mentale gezondheid bespreekbaar, ook voor mensen die zich normaal wanen.  

Een bezoek aan een van onze vestigingen laat je nadenken over je eigen geest en die van de ander. Wat is normaal en wat is raar? Moeten wij als mens veranderen, of moeten we onze ideeën over raar en normaal veranderen?  

In het Museum van de Geest | Amsterdam zie je Outsider Art. Dat is een originele kunstvorm gemaakt door outsiders van de kunstwereld en vaak ook van de maatschappij. Via het werk tonen ze hun binnenwereld zonder bezig te zijn met wat de buitenwereld daarvan vindt. 

In Museum van de Geest | Haarlem zie je kunstwerken die je aan het denken zetten over stigma’s en het belang van mentale gezondheid. Gevestigd in het Dolhuys, een monumentaal pand dat al meer dan 700 jaar psychiatrische geschiedenis met zich meedraagt. 

Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kunt u kunstwerken lenen.

Verwacht

©
© National Portrait Gallery, London.
Binnenkort te zien
LOVE STORIES – ART, PASSION & TRAGEDY
Van zaterdag 17 september 2022 tot en met zondag 8 januari 2023

Het museum is OPEN!

Nu te zien: Bruegels toren van Babel