©
Foto: Eva Bloem

12 januari
— 2 maart
Hermitage Thuis
Thuis genieten van de tentoonstellingen
Haal de Hermitage Amsterdam in huis! Het museum is momenteel tijdelijk gesloten, maar nu kun je thuis genieten van de tentoonstellingen en de verhalen van de Hermitage. Op de webpagina Hermitage Thuis vind je deze week: het verhaal achter de 'paddenkophelm' van tsaar Nicolaas I, het hoorspel 'Op drakentocht in de riddertijd', een film over de restauratie van 'Overlieden van de Handboogdoelen’ van Van der Helst uit 1653, te zien in de Amsterdamvleugel, en nog veel meer. Ga er gerust even voor zitten en geniet!
Nu te zien
Filmpremière: Juwelen! Schitteren aan het Russische hof
©
Ilja Repin, Portrait of tsar Nicholas II, 1895, oil on canvas © State Hermitage Museum, St Petersburg
Restauratie schilderij van der Helst
Verdieping
Het toernooiharnas van tsaar Nicolaas I
Verdieping
Artbite Vrije Academie - Romanovs & Ridders
Families
Op drakentocht in de riddertijd (6-12 jaar)
Verdieping
Riddertoernooien vol spektakel
Nieuw
Sneakpreview For the Love of Art

Sneakpreview For the Love of Art

Museum van de Geest | Outsider Art opent na de lockdown de deuren met maar liefst twee nieuwe tentoonstellingen: ‘For the Love of Art: Collectie Highlights’ en ‘Art Against the Flow’. De eerste expositie toont topstukken uit de eigen collectie die is ontstaan tijdens 10 jaar collectioneren. Met ruim 90 werken een zeer diverse kunstcollectie waar de liefde voor het creëren vanaf spat. ‘Art Against the Flow: Chicago Calling' toont dat er in deze Amerikaanse stad altijd plaats is voor eigenzinnigheid en authenticiteit. Een verhaal dat plaatsvond buiten de mainstream, verteld door elf kunstenaars, waaronder Lee Godie, Joseph Yoakum en de beroemde Henry Darger. Beide tentoonstellingen openen op 3 maart 2021.

For the Love of Art

In ‘For the Love of Art’ toont Museum van de Geest een diverse kunstcollectie die één universeel verhaal vertelt. Het verhaal van de maker die middels kunst, de liefde voor het proces van creëren overbrengt en daarmee een stukje van zijn innerlijke wereld blootgeeft. In de ruim 90 werken is de passie voelbaar. Het doet denken aan je eigen geest in staat van verliefdheid, waar je vol overgave handelt en er bijna geen ruimte is voor invloeden van buitenaf.  

Shinichi Sawada, collectie Museum van de Geest

Naast monsterachtige sculpturen met dromerige blik vervaardigd door de Japanse kunstenaar Shinichi Sawada hangen vriendelijke zwartwit figuren getekend door de Iraanse Davood Koochaki. De gedachten van de Britse Richard C. Smith worden geduid in filmfragmenten uit de documentaire van Gabriel Jagger (zoon van Mick Jagger) en Finbar Brown, en even verderop ontdek je de schilderijen en collages van Ria Mul. Opvallend zijn de digitale werken van Abraham Diopp, want deze werkvorm zie je niet vaak binnen de outsider art. Verbaas je over de explosie van kleur in de creaties van M. Anesi, de details in de textiele werken vol bloemen en planten van de Zuid-Afrikaanse Aradne en nog zoveel meer.

©
For the Love of Art
Renske Nijland, collectie Museum van de Geest

De totale collectie outsider art van Museum van de Geest omvat zo’n 1700 werken van 120 kunstenaars, een selectie topstukken is hier te zien, het is het resultaat van 10 jaar collectioneren met hartstocht. De werken zijn met name afkomstig uit ateliers verbonden aan instellingen in binnen- en buitenland.

Maurits Sterkenburg, collectie Museum van de Geest

De winnaars van de bouwwedstrijd zijn bekend!

Bekijk de winnende bouwwerken.