1 juni
— 31 december
Nu open online
Ontdek de tentoonstelling 'Juwelen!' online
Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. Honderden daaruit schitteren in Juwelen! Samen met vele portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteren zij twee eeuwen mode en juwelen, gedragen door de high society aan het Russische hof in St.-Petersburg. Ontmoet de flamboyante keizerinnen Anna, Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook de grootvorsten, tsarina’s en adellijke fashionista’s uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Bij bals en partijen droegen zij de meest schitterende kostuums. Daar kozen ze juwelen bij die hun identiteit, smaak, afkomst en rijkdom toonden. Ze werden besteld bij toonaangevende juwelenhuizen als Cartier, Tiffany en natuurlijk hofleverancier Fabergé. Veel sieraden gingen verloren na de Russische Revolutie. In Juwelen! schitteren bewaard gebleven topstukken in het decor van balzalen en boudoirs zoals in het Winterpaleis van de tsaren.
Verdieping
De schatkamer van Catharina de Grote
Met de troonsbestijging van Catharina de Grote in 1762 begon een nieuwe fase van sieraden verzamelen.

De schatkamer van Catharina de Grote

Met de troonsbestijging van Catharina de Grote in 1762 begon een nieuwe fase van sieraden verzamelen. Al kort nadat het Winterpaleis was voltooid, liet Catharina de indeling hier en daar veranderen. In 1764 werd haar officiële slaapkamer omgevormd tot Diamantzaal, of zoals tijdgenoten het noemden: Briljantenkamer. Men zei dat deze kamer ‘…kan worden beschouwd als het allerrijkste kabinet van kostbaarheden. De keizerlijke regalia staan … op een tafel onder een grote kristallen stolp … Langs de muren … kasten met achter glas een stortvloed aan sieraden van diamant en andere edelstenen …, snuifdozen, horloges en kettingen, passerdozen, ringen, linten, gouden gevesten van degens en andere kostbare zaken…’

Op bals en soirées werd voor de gasten altijd even de deur van deze schatkamer geopend. Vanaf ongeveer 1775 raakten sieraden met felgekleurde mineralen uit de mode en maakten plaats voor monochrome exemplaren. Vooral briljanten en parels waren in trek, waarbij men liever veel kleine stenen gebruikte dan enkele grote. Catharina zelf was een hartstochtelijk verzamelaar van gesneden stenen; ze sprak zelf van een ‘cameeënkoorts’. Daardoor werden sieraden met cameeën of imitaties daarvan ongekend populair. Email beschilderd in vele kleuren moest wijken voor sieraden in één kleur of in grisaille. Dit paste tevens bij het opkomende neoclassicisme in de kunst.

©
© State Hermitage Museum, St Petersburg
©
Ilja Repin, Portrait of tsar Nicholas II, 1895, oil on canvas © State Hermitage Museum, St Petersburg
Thuismuseum: virtuele rondleiding door 'Juwelen!'
Verdieping
Het favoriete object van: de tentoonstellingsmakers van Juwelen!
Nieuws
Drie Nederlandse topontwerpers: ambassadeurs voor Juwelen!
Nederlandse topontwerpers bezoeken schatkamers in Winterpaleis en kiezen favoriet
Activiteiten
Programma
Verdieping
Loop door de tentoonstelling
©
Foto: Evert Elzinga
Families
Thuis Atelier: maak een stralend juweel

Hermitage Amsterdam tijdelijk gesloten

Volgens het advies van de overheid in het kader van de maatregelen tegen het Coronavirus.