©
Foto Eva Bloem

Tentoonstellingen

©
Foto Sam Tobiana
26 juli
— 28 augustus
Dutch Heritage Amsterdam
Nu te zien: 𝘋𝘦 𝘵𝘰𝘳𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘉𝘢𝘣𝘦𝘭 (ca. 1568) van Pieter Bruegel I
Welkom bij de laatste editie van Dutch Heritage Amsterdam: een vierdelige serie focustentoonstellingen waarin telkens één topstuk uit een toonaangevende Nederlandse collectie wordt uitgelicht. Het beroemde schilderij 𝘋𝘦 𝘵𝘰𝘳𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘉𝘢𝘣𝘦𝘭 (ca. 1568) van Pieter Bruegel I uit het Depot Boijmans Van Beuningen uit Rotterdam is vanaf morgen tot en met zondag 28 augustus 2022 te zien in de Hermitage Amsterdam. De tentoonstelling vertelt over het leven van de schilder en hoe hij het eeuwenoude bijbelverhaal van de toren in de Nederlanden in de zestiende eeuw plaatste. Vanaf banken in de vorm van rode bakstenen kijken bezoekers zo de wereld van de oude toren in. En er is meer te zien én te ontdekken.
©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
Nu te zien
Amsterdam Museum in de Hermitage
©
.: okae Glenda?, 2021, collage, houtskool, vloeibare houtskool, inkt, zacht pastelkrijt en oliestick op doek, 200 x 200 cm
Nu te zien
Tentoonstelling tiende ABN AMRO Kunstprijswinnaar
Binnenkort te zien
31553580 (obsessie) voor Nummers & Schema’s
Ongepolijste kunst van mensen met een bijzondere achtergrond.
Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kunt u kunstwerken lenen.

Outsider Art Galerie

Zomersluiting

Outsider Art Galerie is de hele maand juli gesloten voor publiek. In augustus ben je weer van harte welkom op woensdag t/m vrijdag van 12 tot 17 uur.

3 augustus 2022 - 2 oktober 2022. Geopend woensdag t/m vrijdag, 12 - 17 uur.

Zomerkoninginnen

Outsider Art Galerie belicht deze zomer het thema vrouwelijkheid met de groepstentoonstelling Zomerkoninginnen waarin alleen werk van vrouwelijke (of mensen die zich als vrouw identificeren) kunstenaars te zien is.

Wat betekent het om vrouw te zijn en welke beelden, verhalen en symboliek gebruiken zij in hun kunst?

Koninginnen, sprookjes prinsessen en diva’s, portretten van moeders, dochters, bekende en onbekende vrouwen, gedroomde levens en fluïde identiteiten zijn zo maar wat onderwerpen die de revue passeren.

Daarnaast ook: Mirjam Peters legde het verloop van haar manische depressie vast in pregnante tekeningen en schilderijen, Fatma Temiz geeft met behulp van transfers van haar ragfijne tekeningen een nieuwe betekenis aan vintage serviesgoed en Irina Volova maakte een majestueus portret van kroonprinses en  Amsterdamse studente Amalia.

Met Mirjam Peters, Fatma Temiz, Irina Volova, Esrah van Rooij, Tirza de Wild, Froukje Klickermann, Naomi Schupper, Amber Sabajo, Frederique Kok, Lisanne Meijer, Jescika van Overveld, Siobhan Wall en anderen.

Let op: Vanaf 1 september gaat de galerie ook gewoon weer van 12 - 17 uur in het weekend open, maar tijdens de maand augustus is hij gesloten op zaterdag en zondag.

Beeld: Irina Volova

Outsider Art Galerie

In de galerie vinden wisselende exposities plaats van bekende en minder bekende outsiders uit Amsterdam, maar ook uit de rest van Nederland en Europa. U vindt er onder meer schilderijen, tekeningen, grafiek, keramiek, beeldhouwwerk, collages, foto’s en textielkunst. De galerie is gratis toegankelijk en alle werken zijn te koop.

De Outsider Art Galerie is in 2016 opgericht op initiatief van zorgorganisatie Cordaan, de Hermitage Amsterdam en museum het Dolhuys uit Haarlem.

De kunstenaars van de Outsider Art Galerie zijn een beetje ‘anders’. Vaak hebben ze een verstandelijke of psychische beperking. Ze denken niet commercieel en reflecteren niet op bestaande kunststromingen. De kunst komt rechtstreeks naar boven borrelen, zit in hun hoofd en móet eruit. Hun werk is boeiend, veelzijdig en heel puur. De Outsider Art Galerie biedt een volwaardig kunstpodium voor deze kleurrijke kunstenaars. En nu eens niet binnen de muren van een zorgorganisatie, maar in een inspirerende museale omgeving.


Outsider Art Ateliers

Een groep van vijftien Outsider-kunstenaars werkt dagelijks aan haar kunstwerken in de boven de galerie gelegen Outsider Art Ateliers. In deze ateliers kunnen bedrijven of groepen particulieren kunstworkshops volgen, geleid door één van de Outsider-kunstenaars.


Outsider Art Artotheek

In de Outsider Art Artotheek (gratis toegankelijk) kunt u kunst lenen. Voor meer informatie over lenen, rondleidingen en/of workshops kijk op onze pagina: outsiderartgalerie.nl.

Like de Outsider Art Facebookpagina.  

Verwacht

©
© National Portrait Gallery, London.
Binnenkort te zien
LOVE STORIES – ART, PASSION & TRAGEDY
Van zaterdag 17 september 2022 tot en met zondag 8 januari 2023

Het museum is OPEN!

Nu te zien: Bruegels toren van Babel