©
Foto Eva Bloem

Tentoonstellingen

©
ยฉ The Leiden Collection
4 februari
— 27 augustus
Rembrandt & tijdgenoten
Historiestukken uit The Leiden Collection
Het is een unieke kans om kunst uit een privรฉcollectie te kunnen bewonderen. Helemaal wanneer die werken voor รฉรฉn keer terugkeren naar de plek waar ze vier eeuwen geleden werden bedacht en gemaakt. ๐˜™๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฃ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ต & ๐˜ต๐˜ช๐˜ซ๐˜ฅ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ toont 35 schilderijen uit ๐˜›๐˜ฉ๐˜ฆ ๐˜“๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜Š๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ต๐˜ช๐˜ฐ๐˜ฏ, een bijzondere privรฉcollectie uit New York. Je ziet prachtige werken van de grootste historieschilders uit de 17e eeuw, zoals ๐‘๐ž๐ฆ๐›๐ซ๐š๐ง๐๐ญ ๐ฏ๐š๐ง ๐‘๐ข๐ฃ๐ง, zijn leermeester ๐๐ข๐ž๐ญ๐ž๐ซ ๐‹๐š๐ฌ๐ญ๐ฆ๐š๐ง, zijn leerlingen ๐‚๐š๐ซ๐ž๐ฅ ๐…๐š๐›๐ซ๐ข๐ญ๐ข๐ฎ๐ฌ en ๐€๐ซ๐ž๐ง๐ญ ๐๐ž ๐†๐ž๐ฅ๐๐ž๐ซ, maar ook tijdgenoten. Denk aan ๐‰๐š๐ง ๐‹๐ข๐ž๐ฏ๐ž๐ง๐ฌ, ๐…๐ซ๐š๐ง๐ฌ ๐ฏ๐š๐ง ๐Œ๐ข๐ž๐ซ๐ข๐ฌ en ๐‰๐š๐ง ๐’๐ญ๐ž๐ž๐ง. Bewonder de historiestukken en ontdek zelf waarom zij werden gezien als de nobelste, meest prestigieuze vorm van schilderkunst.
©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
Nu te zien
Amsterdam Museum in de Hermitage
©
Museum van de Geest | Amsterdam
Nu te zien
Museum van de Geest | Outsider Art
Ongepolijste kunst van mensen met een bijzondere achtergrond.
©
Tara Ruijl
Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kan je kunstwerken lenen.

Waanzinnig Wonen

©
Norbert de Jong

Wie wil er niet wonen in een duurzame caravan met dieren op het dak, eten bij Ghanaโ€™s Fried Crispy Chicken Club Restaurant of zich vermaken in een heuse Festival Stad?

In december 2022 deden kunstenaars van Outsider Art Ateliers een workshop met 11 medewerkers van Oost West Architecten. Tijdens deze workshop werd in kleine groepjes een aantal themaโ€™s behandeld die van te voren door de kunstenaars waren bedacht. Zo kwamen onderwerpen aan de orde als โ€˜woningnoodโ€™, โ€˜duurzaam bouwenโ€™, โ€˜festivalstadโ€™ en โ€˜dierenstadโ€™. Weer andere kunstenaars wilden hun persoonlijke interesses verbeelden zoals โ€˜Parijs en โ€˜een stad in Ghanaโ€™.

In de weken na de workshop is door de kunstenaars verder gewerkt aan deze themaโ€™s en in een democratisch overleg werd besloten welke titel de tentoonstelling moest krijgen: โ€˜Waanzinnig Wonenโ€™.

De tentoonstelling Waanzinnig Wonen toont naast de workshopresultaten autonome sculpturen, schilderijen en tekeningen met het thema architectuur.

Praktische informatie

  • Locatie: Outsider Art Galerie
  • Tijden: 12.00 - 17.00
  • Nu te zien tot 30 april 2023

Outsider Art Galerie

In de galerie vinden wisselende exposities plaats van bekende en minder bekende outsiders uit Amsterdam, maar ook uit de rest van Nederland en Europa. U vindt er onder meer schilderijen, tekeningen, grafiek, keramiek, beeldhouwwerk, collages, fotoโ€™s en textielkunst. De galerie is gratis toegankelijk en alle werken zijn te koop.

De Outsider Art Galerie is in 2016 opgericht op initiatief van zorgorganisatie Cordaan, de Hermitage Amsterdam en museum het Dolhuys uit Haarlem.

De kunstenaars van de Outsider Art Galerie zijn een beetje โ€˜andersโ€™. Vaak hebben ze een verstandelijke of psychische beperking. Ze denken niet commercieel en reflecteren niet op bestaande kunststromingen. De kunst komt rechtstreeks naar boven borrelen, zit in hun hoofd en mรณet eruit. Hun werk is boeiend, veelzijdig en heel puur. De Outsider Art Galerie biedt een volwaardig kunstpodium voor deze kleurrijke kunstenaars. En nu eens niet binnen de muren van een zorgorganisatie, maar in een inspirerende museale omgeving.

Outsider Art Ateliers

Een groep van vijftien Outsider-kunstenaars werkt dagelijks aan haar kunstwerken in de boven de galerie gelegen Outsider Art Ateliers. In deze ateliers kunnen bedrijven of groepen particulieren kunstworkshops volgen, geleid door รฉรฉn van de Outsider-kunstenaars.

Outsider Art Artotheek

In de Outsider Art Artotheek (gratis toegankelijk) kunt u kunst lenen.ย Voor meer informatie over lenen, rondleidingen en/of workshops kijk op onze pagina: outsiderartgalerie.nl.

Like de Outsider Artย Facebookpagina.ย ย 

©
Outsider Art Gallerie
Roos en Tirza aan het werk

-

Benieuwd naar onze activiteiten?

Van lezingen tot concerten