©
Foto Eva Bloem

Tentoonstellingen

©
© The Leiden Collection
4 februari
— 27 augustus
Rembrandt & tijdgenoten,
historiestukken uit The Leiden Collection
Het is een unieke kans om kunst uit een privécollectie te kunnen bewonderen. Helemaal wanneer die werken voor één keer terugkeren naar de plek waar ze vier eeuwen geleden werden bedacht en gemaakt. 𝘙𝘦𝘮𝘣𝘳𝘢𝘯𝘥𝘵 & 𝘵𝘪𝘫𝘥𝘨𝘦𝘯𝘰𝘵𝘦𝘯 toont 35 schilderijen uit 𝘛𝘩𝘦 𝘓𝘦𝘪𝘥𝘦𝘯 𝘊𝘰𝘭𝘭𝘦𝘤𝘵𝘪𝘰𝘯, een bijzondere privécollectie uit New York. Je ziet prachtige werken van de grootste historieschilders uit de 17e eeuw, zoals 𝐑𝐞𝐦𝐛𝐫𝐚𝐧𝐝𝐭 𝐯𝐚𝐧 𝐑𝐢𝐣𝐧, zijn leermeester 𝐏𝐢𝐞𝐭𝐞𝐫 𝐋𝐚𝐬𝐭𝐦𝐚𝐧, zijn leerlingen 𝐂𝐚𝐫𝐞𝐥 𝐅𝐚𝐛𝐫𝐢𝐭𝐢𝐮𝐬 en 𝐀𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐆𝐞𝐥𝐝𝐞𝐫, maar ook tijdgenoten. Denk aan 𝐉𝐚𝐧 𝐋𝐢𝐞𝐯𝐞𝐧𝐬, 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐬 𝐯𝐚𝐧 𝐌𝐢𝐞𝐫𝐢𝐬 en 𝐉𝐚𝐧 𝐒𝐭𝐞𝐞𝐧. Bewonder de historiestukken en ontdek zelf waarom zij werden gezien als de nobelste, meest prestigieuze vorm van schilderkunst.
©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
Nu te zien
Amsterdam Museum in de Hermitage
Nu te zien
Museum van de Geest | Outsider Art
Ongepolijste kunst van mensen met een bijzondere achtergrond.
©
© Rinia Lalibel Aliwa
Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kan je kunstwerken lenen.

Morgenster – De lampen van Frank Noordman

©
© Rinia Lalibel Aliwa
Frank Noordman

Frank Noordman (’s Hertogenbosch, 1958) woont ruim 40 jaar midden in de Amsterdamse rosse buurt en is ‘in alles wat hij heeft gedaan autodidact’. 

25 jaar geleden werkte Frank als technicus bij de Burcht van Berlage in de Henri Polaklaan (het voormalig Vakbondsmuseum). In de hal van dit gebouw zag hij een lamp van ontwerper Jan Eisenloeffel die hem er toe aanzette al zijn Ikea lampen de deur uit te gooien om zelf lampen te gaan maken.

Inspiratiebronnen zijn onder meer de stijlen uit de jaren 20 en 30 als Art Nouveau, Art Deco, Tiffany, Bauhaus en Italiaanse ontwerpers zoals het vroege werk van Ettore Sottsass. Maar ook de Amsterdamse Jordaan en rosse buurt met de franjes, porselein en kitscherige lampenkapjes. De verschillende stijlinvloeden en materialen maken zijn werk eclectisch en origineel.

Frank gebruikt uit principe alleen bestaande materialen en spullen die hij uit elkaar haalt en een nieuw leven in een andere vorm geeft. De coronatijd was een goudmijn voor hem, iedereen ging zijn huis of bedrijf renoveren en Frank vond de mooiste schatten bij het grofvuil en in afvalcontainers. De titel van de tentoonstelling Morgenster verwijst hier naar: een persoon die op zoek gaat naar bruikbare spullen bij het grofvuil.

17 december – 5 februari 2023

Opening tentoonstelling 17 december 15:00 – 17:00 uur

12-17 uur (wo t/m zo)

Outsider Art Galerie

In de galerie vinden wisselende exposities plaats van bekende en minder bekende outsiders uit Amsterdam, maar ook uit de rest van Nederland en Europa. U vindt er onder meer schilderijen, tekeningen, grafiek, keramiek, beeldhouwwerk, collages, foto’s en textielkunst. De galerie is gratis toegankelijk en alle werken zijn te koop.

De Outsider Art Galerie is in 2016 opgericht op initiatief van zorgorganisatie Cordaan, de Hermitage Amsterdam en museum het Dolhuys uit Haarlem.

De kunstenaars van de Outsider Art Galerie zijn een beetje ‘anders’. Vaak hebben ze een verstandelijke of psychische beperking. Ze denken niet commercieel en reflecteren niet op bestaande kunststromingen. De kunst komt rechtstreeks naar boven borrelen, zit in hun hoofd en móet eruit. Hun werk is boeiend, veelzijdig en heel puur. De Outsider Art Galerie biedt een volwaardig kunstpodium voor deze kleurrijke kunstenaars. En nu eens niet binnen de muren van een zorgorganisatie, maar in een inspirerende museale omgeving.


Outsider Art Ateliers

Een groep van vijftien Outsider-kunstenaars werkt dagelijks aan haar kunstwerken in de boven de galerie gelegen Outsider Art Ateliers. In deze ateliers kunnen bedrijven of groepen particulieren kunstworkshops volgen, geleid door één van de Outsider-kunstenaars.


Outsider Art Artotheek

In de Outsider Art Artotheek (gratis toegankelijk) kunt u kunst lenen. Voor meer informatie over lenen, rondleidingen en/of workshops kijk op onze pagina: outsiderartgalerie.nl.

Like de Outsider Art Facebookpagina.  

-

𝘙𝘦𝘮𝘣𝘳𝘢𝘯𝘥𝘵 & 𝘵𝘪𝘫𝘥𝘨𝘦𝘯𝘰𝘵𝘦𝘯

vanaf 4 februari 2023