©
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Tentoonstellingen

19 november
— 31 juli 2021
Romanovs in de ban van de ridders
Een romantisch verhaal van tsaren en ridders
Beleef dit unieke verhaal van tsaren en ridders. Ruim 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg, voor het eerst samen in Nederland, vertellen over de middeleeuwen, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien, en de revival daarvan aan het Russische keizerlijke hof. Op deze pagina vind je verhalen uit deze tentoonstelling en beelden van de bijzondere collectie.
Nu te zien
Groepsportretten van de 17e eeuw
30 groepsportretten uit de 17e eeuw van het Amsterdam Museum. Met tijdelijke interventie: 'Monument der Regentessen'.
Nu te zien
Willem van Genk: WOEST
Het Museum van de Geest | Outsider Art laat verrassende, ongepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond.
Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kunt u kunstwerken lenen.

Outsider Art Galerie

Froukje Klickermann + Amber Sabajo

2-10 – 15-11-2020

De galerie is geopend van donderdag t/m zondag, 12:00 – 17:00 uur

Froukje Klickermann en Amber Sabajo stellen de mens centraal in hun kunst. Voor hun verhalende werken putten zij inspiratie uit bestaande afbeeldingen. 

Froukje Klickermann verzamelt willekeurige portretten uit tijdschriften en kranten. Ze voorziet deze figuren van nieuwe context en verhalen door ze met elkaar te combineren en zo schijnbare familiare relaties te suggereren. Soms woorden de portretten een object of deel van weer en ander figuur: bijvoorbeeld een kralenketting of een oog. Door haar realistische schilderstijl ontstaat een gevoel van vervreemding; je ziet iets wat heel herkenbaar is maar eigenlijk niet kan. 

Amber Sabajo laat zich inspireren door oude mythes en Bijbelse verhalen. Zij zoekt op internet en in kunstboeken naar voorbeelden, veelal landschappen, die passen bij de sfeer die zij voor ogen heeft.  Haar figuren, vaak een vrouw, een man en soms ook een kind, dwalen klein en nietig rond deze dramatische landschappen, het lijkt alsof de wereld nog maar net is ontstaan en zij de enige bewoners zijn. 

Froukje Klickermann, Zonder titel.

Outsider Art Galerie

In de galerie vinden wisselende exposities plaats van bekende en minder bekende outsiders uit Amsterdam, maar ook uit de rest van Nederland en Europa. U vindt er onder meer schilderijen, tekeningen, grafiek, keramiek, beeldhouwwerk, collages, foto’s en textielkunst. De galerie is gratis toegankelijk en alle werken zijn te koop.

De Outsider Art Galerie is in 2016 opgericht op initiatief van zorgorganisatie Cordaan, de Hermitage Amsterdam en museum het Dolhuys uit Haarlem.

De kunstenaars van de Outsider Art Galerie zijn een beetje ‘anders’. Vaak hebben ze een verstandelijke of psychische beperking. Ze denken niet commercieel en reflecteren niet op bestaande kunststromingen. De kunst komt rechtstreeks naar boven borrelen, zit in hun hoofd en móet eruit. Hun werk is boeiend, veelzijdig en heel puur. De Outsider Art Galerie biedt een volwaardig kunstpodium voor deze kleurrijke kunstenaars. En nu eens niet binnen de muren van een zorgorganisatie, maar in een inspirerende museale omgeving.

Outsider Art Ateliers

Een groep van vijftien Outsider-kunstenaars werkt dagelijks aan haar kunstwerken in de boven de galerie gelegen Outsider Art Ateliers. In deze ateliers kunnen bedrijven of groepen particulieren kunstworkshops volgen, geleid door één van de Outsider-kunstenaars.

Outsider Art Artotheek

In de Outsider Art Artotheek (gratis toegankelijk) kunt u kunst lenen. Voor meer informatie over lenen, rondleidingen en/of workshops kijk op onze pagina: outsiderartgalerie.nl.

Like onze facebookpagina.  

©
Foto: Eva Bloem
Nu te zien
Panorama Amsterdam
Panorama Amsterdam, een verrassende attractie in de Hermitage Amsterdam!
©
Het gaat regenen! Eet smakelijk! (Mondriaan Oliebollen of Trashy Mondriaan), 2020, acryl, inkt en aquarel op rijstpapier, 98 x 180 cm
Nu te zien
Het bloemblaadje...
ABN AMRO Kunstprijs-winnaar Evelyn Taocheng Wang presenteert nieuw werk in deze expositie.

Verwacht

©
© State Hermitage Museum, St Petersburg
Nu te zien
Romanovs in de ban van de ridders
Vanaf donderdag 19 november.

De Hermitage is weer OPEN!

Bezoek de gloednieuwe tentoonstelling 'Romanovs in de ban van de ridders'