©
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Tentoonstellingen

©
Rembrandt, Jonge vrouw met oorbellen, 1656 © State Hermitage Museum, St Petersburg
7 oktober
— 27 mei 2018
Hollandse Meesters uit de Hermitage
Oogappels van de tsaren
Er is lang naar uitgekeken, en vanaf 7 oktober is het dan zover: voor het eerst in haar bestaan haalt de Hermitage Amsterdam vele Hollandse Meesters uit de beroemde collectie in St.-Petersburg naar Nederland. De Keizersvleugel zal in het teken staan van de belangrijkste verzameling Hollandse schilderkunst buiten Nederland: die van de Hermitage. Maar liefst drieënzestig werken van vijftig schilders komen naar Amsterdam. Een buitengewone tentoonstelling, die de schilderijen voor het eerst in driehonderdvijftig jaar weer even ‘thuis’ brengt.
Nu te zien
Hollanders van de Gouden Eeuw
Dertig reusachtige groepsportretten uit de 17e eeuw afkomstig uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum
Nu te zien
Outsider Art Museum
Het Outsider Art Museum laat verrassende, niet gepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond
Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider kunstenaars plaats. In de Artotheek kunt u kunstwerken lenen.

Outsider Art Galerie

Outsider Art Galerie

In de galerie vinden wisselende exposities plaats van bekende en minder bekende outsiders uit Amsterdam maar ook uit de rest van Nederland en Europa. U vindt er onder meer schilderijen, tekeningen, grafiek, keramische beelden, beeldhouwwerk, collages, foto’s en textielkunst. De galerie is gratis toegankelijk en alle werken zijn te koop.

De Outsider Art Galerie is in 2016 opgericht op initiatief van zorgorganisatie Cordaan, Hermitage Amsterdam en Museum het Dolhuys uit Haarlem.

De kunstenaars van de Outsider Art Galerie zijn een beetje ‘anders’. Vaak hebben ze een verstandelijke of psychische beperking. Ze zijn niet bezig met commerciële doelstellingen en reflecteren niet op bestaande kunststromingen. De kunst komt rechtstreeks naar boven borrelen, zit in hun hoofd en móet eruit. Hun werk is boeiend, veelzijdig en heel puur. De Outsider Art Galerie biedt een volwaardig kunstpodium voor deze kleurrijke kunstenaars. En nu eens niet binnen de muren van een zorgorganisatie, maar in een inspirerende museale omgeving.

Outsider Art Ateliers

Een groep van 15 outsider kunstenaars werkt dagelijks aan hun kunstwerken in de boven de galerie gelegen Outsider Art Ateliers. In deze ateliers kunnen bedrijven of groepen particulieren kunstworkshops volgen, geleid door één van de outsider kunstenaars.

Outsider Art Artotheek

In de Outsider Art Artotheek (gratis toegankelijk) kunt u kunstwerken lenen. Voor meer informatie over kunst lenen, rondleidingen en/of workshops kijk op onze pagina: outsiderartgalerie.nl.

Like onze facebookpagina.  

©
Desmond Tjon a Koy, survival battle

Huidige tentoonstelling Zwart-wit

22 juni – 24 september 2017

De Outsider Art Galerie toont deze zomer hedendaagse zwart-wit werken uit binnen- en buitenland. De galerie kiest dit keer voor het thema zwart-wit omdat, anders dan men misschien denkt, veel outsider kunstenaars zich liever uitsluitend van zwart-wit materialen bedienen. Met behulp van potlood, Oost-Indische inkt, krijt, fineliner of balpen vertellen zij hun verhalen in structuren, vlakken, lijnen, stippen en strepen. Opvallend is de precisie, het engelengeduld en de fijnzinnigheid van hun werk. Door eindeloos lijnen te herhalen, zeer gedetailleerd te noteren, te verkleinen of te vergroten, ontstaan fascinerende ritmes, structuren en verrassende perspectieven. Vlakken worden golvende landschappen, leegten de lucht. Door louter en alleen in zwart-wit te tekenen of te schilderen wordt minder meer en ontstaan prachtige abstracte patronen.

Internationale kunstenaars

25 kunstenaars uit Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Denemarken, Engeland en Ierland doen mee aan de tentoonstelling. De meesten zijn aangesloten bij een atelier voor mensen met een verstandelijke of psychische beperking, maar ook zelfstandig werkende outsiders tonen hun werk.

©
© Marianne Schipaanboord

Verwacht
Een Leven in Tekeningen

3 oktober 2017 t/m 14 januari 2018

Wie de tekeningen van Marianne Schipaanboord (Apeldoorn, 1965) bekijkt voelt zich soms een voyeur. Zo dicht naderen we haar intieme emoties over geloof, angst en relaties. Tegelijkertijd toont zij in haar werk ook een humoristische en lichtvoetige kant. Al vanaf haar kindertijd produceert deze autodidactische kunstenares een continue stroom aan tekeningen. Zij is spastisch en kan niet horen en praten maar haar artistieke talent biedt haar een bijzondere manier om met de buitenwereld te communiceren en tegelijkertijd opmerkelijke kunst te creëren.

©
Foto Ilja Huner
Nu te zien
Panorama Amsterdam
Panorama Amsterdam nieuwe attractie in Hermitage Amsterdam!

Verwacht

©
Foto: Gert Jan van Rooij
Verwacht
ABN AMRO Kunstprijs 2017
Saskia Noor van Imhoff wint ABN AMRO Kunstprijs 2017
©
© State Hermitage Museum, St Petersburg
Verwacht juni 2018
Klassieke schoonheid
Een Grand Tour langs de beste voorbeelden van neoclassicistische kunst van de Hermitage