©
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Tentoonstellingen

©
Sophie Kugel (Instagram)
5 juni
— 9 januari 2022
Romanovs in de ban van de ridders
Een romantisch verhaal van tsaren en ridders
Ruim 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg, voor het eerst samen in Nederland, vertellen over de middeleeuwen, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien, en de revival daarvan aan het hof van de tsaren. Met topstukken uit de collecties, zoals het fenomenale drieluik 'De aanbidding der wijzen' van Hugo van der Goes, een heuse 'Tuin der Lusten' uit de school van Jeroen Bosch en prachtige objecten van het middeleeuwse Limoges-email. En een complete ridderzaal met opgestelde originele harnassen, een steekspel te paard en een ridderslag. Voor kinderen is er de Grand Art Game en de #tour met Tim Hofman. Hieronder vind je meer over deze tentoonstelling.
Nu te zien
Groepsportretten van de 17e eeuw
30 groepsportretten uit de 17e eeuw van het Amsterdam Museum. Met tijdelijke interventie: 'Monument der Regentessen'.
Nu te zien
Democracy & For the Love of Art
Het Museum van de Geest | Outsider Art laat verrassende, ongepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond.
Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kunt u kunstwerken lenen.

Outsider Art Galerie

17/9 – 17/10

Sijtse Keur is 70 jaar geworden en viert dit kroonjaar met een solo tentoonstelling. Te zien zijn recente werken op canvas en papier. Op zaterdag 2 oktober organiseert de galerie om 14 uur een Meet & Greet waarbij Sijtse aanwezig zal zijn. Je kunt je hiervoor opgeven via outsiderart@cordaan.nl.           

Zacht, Krachtig en Bezield

23 oktober 21 - 5 december 21

Lotti Duinker | Angelique Gijsbertse | Lavina Ngoesmin | Naomi Schupper | Nahid Mia | Iekeliene Stange

Het medium textiel is lang gemarginaliseerd in de kunst maar bezig met een opmars! Deze zomer lag de focus al op textiel bij het Outsiderwear Festival waarbij ontwerpers en outsiderkunstenaars buitengewone ontwerpen presenteerden. In zekere zin bouwt de huidige tentoonstelling hierop voort, maar deze keer wordt uitdrukkelijk de artistiek vrije behandeling van textiel naar voren gebracht. Hoewel andere media, zoals verf, potlood en inkt sterker vertegenwoordigd zijn in de (outsider) kunst, werkt een groot aantal kunstenaars op een betekenisvolle manier met textiel.

De voor deze tentoonstelling uitgezochte werken geven inzicht in de diversiteit van de omgang met textiel. Er zijn verschillende werkwijzen te zien: er is genaaid, gebreid, getekend, geweven en geknoopt. Stoffen, draden en andere materialen zijn verwerkt in collages en oud materiaal is geupcycled. Het gebruik van geprefabriceerde stoffen met hun kleuren en patronen dwingt de kunstenaars intuïtief te reageren. 

De tentoonstelling is vanaf zaterdag 23 oktober geopend voor publiek. Events voor deze tentoonstelling worden aangekondigd in de nieuwsbrief.

Samengesteld door Ute Christiane Hoefert

Lavina Ngoesmin

Outsider Art Galerie

In de galerie vinden wisselende exposities plaats van bekende en minder bekende outsiders uit Amsterdam, maar ook uit de rest van Nederland en Europa. U vindt er onder meer schilderijen, tekeningen, grafiek, keramiek, beeldhouwwerk, collages, foto’s en textielkunst. De galerie is gratis toegankelijk en alle werken zijn te koop.

De Outsider Art Galerie is in 2016 opgericht op initiatief van zorgorganisatie Cordaan, de Hermitage Amsterdam en museum het Dolhuys uit Haarlem.

De kunstenaars van de Outsider Art Galerie zijn een beetje ‘anders’. Vaak hebben ze een verstandelijke of psychische beperking. Ze denken niet commercieel en reflecteren niet op bestaande kunststromingen. De kunst komt rechtstreeks naar boven borrelen, zit in hun hoofd en móet eruit. Hun werk is boeiend, veelzijdig en heel puur. De Outsider Art Galerie biedt een volwaardig kunstpodium voor deze kleurrijke kunstenaars. En nu eens niet binnen de muren van een zorgorganisatie, maar in een inspirerende museale omgeving.

Outsider Art Ateliers

Een groep van vijftien Outsider-kunstenaars werkt dagelijks aan haar kunstwerken in de boven de galerie gelegen Outsider Art Ateliers. In deze ateliers kunnen bedrijven of groepen particulieren kunstworkshops volgen, geleid door één van de Outsider-kunstenaars.

Outsider Art Artotheek

In de Outsider Art Artotheek (gratis toegankelijk) kunt u kunst lenen. Voor meer informatie over lenen, rondleidingen en/of workshops kijk op onze pagina: outsiderartgalerie.nl.

Like onze facebookpagina.  

Verwacht

©
Wassily Kandinsky, Landschap, 1913. © State Hermitage Museum, St Petersburg
Verwacht
Russische avant-garde – Revolutie in de kunst
Te zien vanaf 29 januari 2022.

Op 26 en 27 november is het café-restaurant gesloten i.v.m. een congres.

U kunt in het pop-up café in de kerkzaal terecht voor heerlijke koffie, thee e.d.