Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Foto Eva Bloem

Tentoonstellingen

16 september 2023
— 20 mei 2024
Julius Caesar
Ik kwam, ik zag en ging ten onder
Met de blik van nu vertelt de tentoonstelling over een van de spannendste verhalen uit de wereldgeschiedenis, het levensverhaal van Julius Caesar. Zijn dood is misschien wel de bekendste politieke moord ooit. Ruim 2000 jaar later is zijn nalatenschap nog steeds actueel. De alleenheerser naar wie de maand juli is vernoemd, aan wie we de titel keizer ontlenen, die een hartstochtelijke relatie met Cleopatra zou hebben gehad en die delen van het huidige Europa wreed aan zijn gezag onderwierp. Onze bezoekers leren de dictator kennen als een veelzijdig en complex figuur met vele gezichten. Hoe kijken we anno 2023 naar hem? Vinden we hem een roemruchte strateeg of een tiran?
©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
Nu te zien
Amsterdam Museum in H'ART Museum
Nu te zien
Museum van de Geest | Outsider Art
Ongepolijste kunst van mensen met een bijzondere achtergrond.
Nu te zien
Outsider Art Galerie: Wearable Stories van Raven in Outsider Art

Wearable Stories van Raven

Op donderdag 21 maart opent in de Outsider Art Galerie de tentoonstelling Wearable Stories  van collectief Raven. Raven werkt op het snijvlak van kunst en het sociaal domein. Het collectief vliegt als boodschapper tussen verschillende werelden en deelt zo de verhalen van mensen waar veel over gesproken wordt, maar die zelf weinig de ruimte krijgen om zich uit te spreken. Raven werkt met patiënten, cliënten en delinquenten. In ‘Wearable Stories’ spelen de verhalen van de jongeren uit zorginstellingen op de jassen van het Amsterdamse modelabel Bonne Suits de hoofdrol. 
Wearable Stories is een landelijk project van Collectief Raven en was in 2023 voor het eerst te zien tijdens het Jonge Harten Festival in Groningen. Vanaf half mei is Wearable Stories te zien tijdens State of Fashion binnen het Fashion + Design Festival Arnhem.

Jongeren en zorginstellingen

Raven vindt dat iedereen het recht heeft om het eigen perspectief zichtbaar te maken. Kunstenaars van collectief Raven werken voor Wearable Stories samen met  jongeren uit zorginstellingen (o.a. Cordaan, Elker Jeudghulp en Onderwijs en verschillende Justitiële Jeugdinrichtingen) waarbij de jongeren hun persoonlijke verhalen vertalen naar jassen van het modelabel Bonne Suits. Zo ontstaan unieke limited edition jassen met elk een eigen verhaal waarin het perspectief van de jongeren centraal staat.

Dragen en gedragen worden

De jassen dienen als een visuele representatie van de belevingswereld van de jongeren en de uitdagingen die zij doorstaan. Wat aan de buitenkant zichtbaar is, roept vragen op over wat er zich aan de binnenkant afspeelt. Kunstenaars, professionals op het gebied van zorg, overheid,  justitie en bezoekers van de expositie worden uitgenodigd om voor één dag de jassen van de jongeren te dragen en zo deel uit te maken van dit bijzondere draagbare kunstwerk. Na deze ervaring delen de dragers hun reacties op de  verhalen van de jongeren, die vervolgens worden teruggebracht naar de jongeren in de zorginstellingen. Eerder droegen onder meer de burgemeester van Groningen, verschillende kunstenaars en de hoofdcommissaris van de politie een jas.
 

Bruggen bouwen

Raven is een sociaal-artistiek collectief dat actief op zoek gaat naar verhalen die nog niet of nauwelijks vertegenwoordigd worden in het kunstenveld.
"Wearable Stories biedt een unieke kans om verbinding te leggen tussen verschillende werelden en ervaringen. Het gaat verder dan mode; het is een brug tussen verhalen, kunst en empathie." aldus Gerbrand Bos, een van de makers bij Raven.
“Een jas die zich kenmerkt door de sloten op de sluitingen. Daarmee wordt gesymboliseerd hoe je soms ‘op slot kan raken’. Extra spannend voor mij, omdat dat echt uit mijn comfort zone was.” - Martin Sitalsing, hoofdcommissaris van de politie.

Outsider Art Galerie

In de galerie vinden wisselende exposities plaats van bekende en minder bekende outsiders uit Amsterdam, maar ook uit de rest van Nederland en Europa. Je vindt er onder meer schilderijen, tekeningen, grafiek, keramiek, beeldhouwwerk, collages, foto’s en textielkunst. De galerie is gratis toegankelijk en alle werken zijn te koop.

De Outsider Art Galerie is in 2016 opgericht op initiatief van zorgorganisatie Cordaan, H'ART Museum en museum het Dolhuys uit Haarlem.


Outsider Art Ateliers

Een groep van vijftien Outsider-kunstenaars werkt dagelijks aan haar kunstwerken in de boven de galerie gelegen Outsider Art Ateliers. In deze ateliers kunnen bedrijven of groepen particulieren kunstworkshops volgen, geleid door één van de Outsider-kunstenaars.

Outsider Art Artotheek

In de Outsider Art Artotheek (gratis toegankelijk) kan je kunst lenen. Voor meer informatie over lenen, rondleidingen en/of workshops kijk op onze pagina: outsiderartgalerie.nl.

Volg de Outsider Art Instagram

Nu te zien
ABN AMRO Kunstprijs
ABN AMRO Kunstprijswinnaar Mounira Al Solh toont nieuwe installatie in H’ART Museum

Aankomende tentoonstellingen:

H'ART Museum ( voorheen Hermitage)

Great Art Sparks Hearts