©
Ivan Kramskoj Portret van tsarina Maria Fjodorovna (vrouw van tsaar Alexander III) met een tiara, collier en broche van briljanten en parels, 1881

Pers

Persberichten
Beeldmateriaal Hermitage Amsterdam en Hermitage voor Kinderen
Informatie en beeldmateriaal tentoonstellingen

Beeldmateriaal en informatie tentoonstellingen

Hier vindt u persberichten, achtergrondinformatie en beeldmateriaal over de tentoonstellingen.  Download hier zipbestanden met beeldmateriaal en creditlines van lopende en toekomstige tentoonstellingen van de Hermitage Amsterdam. Afbeeldingen kunnen alleen rechtenvrij gebruikt worden in het kader van redactionele aandacht voor tentoonstellingen van de Hermitage Amsterdam. Bij gebruik van afbeeldingen moet altijd de creditline, de naam van de fotograaf en/of ‘State Hermitage Museum, St Petersburg’ vermeld worden.

Romanovs in de ban van de Ridders

De Hermitage Amsterdam brengt in de zomer en herfst van 2020 een verhaal over tsaren en ridders. Een bijzondere combinatie en een opmerkelijk fenomeen. In de negentiende eeuw ontstond in Europa een verlangen naar een voorbije tijd: de middeleeuwen. Ook de Romanovs, de Russische keizerlijke familie, waren in de ban van de ridders. Tsaar Nicolaas I verzamelde harnassen en pronkwapens en tsaar Alexander III wist – tot grote woede  van de Fransen – een fameuze middeleeuwse kunstcollectie uit Parijs op te kopen. Speciaal voor deze tentoonstelling komen hoogtepunten daaruit naar Amsterdam.

© State Hermitage Museum, St Petersburg

Digitale perskit
Klik hier voor de digitale perskit (inclusief achtergrondverhaal) van Romanovs in de ban van de Ridders.

Persbericht 
Klik hier voor het persbericht Romanovs in de ban van de Ridders.

Beeldmateriaal
Klik hieronder om beeldmateriaal van Romanovs in de ban van de Ridders te downloaden:
- Deel 1
- Deel 2
- Deel 3

Bijschriften
Deze beelden mogen alleen gebruikt worden voor publicaties ten behoeve van de tentoonstelling. Beeldbijschriften zijn verplicht en die zijn hier te downloaden.

Juwelen!

Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. Honderden daaruit schitteren straks in Juwelen!. Samen met vele portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteren zij twee eeuwen mode en juwelen, gedragen door de high society aan het Russische hof in St.-Petersburg.

Digitale perskit
Klik hier voor de digitale perskit (inclusief achtergrondverhaal) van Juwelen!

Persbericht 
Klik hier voor het persbericht Ruim 300 bijzondere kostbaarheden in de tentoonstelling Juwelen!

Beeldmateriaal
1. Klik hier om beeldmateriaal van Juwelen! te downloaden (juwelen).
2. Klik hier om beeldmateriaal van Juwelen! te downloaden (portretten).
3. Klik hier om beeldmateriaal van Juwelen! te downloaden (topstukken).

Deze beelden mogen alleen gebruikt worden voor publicaties ten behoeve van de tentoonstelling. 

Beeldbijschriften zijn verplicht en die zijn hier te downloaden.

ABN AMRO Kunstprijs | Evelyn Taocheng Wang | Het bloemblaadje...

Op donderdag 3 september 2020 wordt de expositie van ABN AMRO Kunstprijswinnaar Evelyn Taocheng Wang geopend in de Hermitage Amsterdam, getiteld: Het bloemblaadje, dat tijdens het ochtendkrieken was gevallen, paktte ik op in de avondschemering. 

©
Het gaat regenen! Eet smakelijk! (Mondriaan Oliebollen of Trashy Mondriaan) 2020, acryl, inkt en aquarel op rijstpapier / acrylic, ink, watercolour on
Het gaat regenen! Eet smakelijk! (Mondriaan Oliebollen of Trashy Mondriaan) 2020

Persbericht
Klik hier voor het persbericht over de ABN AMRO Kunstprijs: geopend. 
Klik hier voor het persbericht over de ABN AMRO Kunstprijs: aankondiging.

Beeldmateriaal
Klik hier voor beeldmateriaal van de objecten in Het bloemblaadje...
Klik hier om de verplichte bijschriften bij de beelden te downloaden.
Klik hier voor beeldmateriaal van de tentoonstelling. Credit: Janiek Dam.  

Juryrapport
Klik hier voor het volledige juryrapport.

Beeldmateriaal Groepsportretten van de 17e eeuw

Persberichten en beeldmateriaal Groepsportretten van de 17e eeuw

Beeldmateriaal Outsider Art Museum

Persberichten en beeldmateriaal Outsider Art Museum

Beeldmateriaal Panorama Amsterdam

Op donderdag 24 augustus werd in de Hermitage Amsterdam de nieuwe permanente attractie Panorama Amsterdam, City Time Lapse geopend. Met animaties, historische beelden, films en afbeeldingen van schilderijen laat dit multimediale panorama de bezoeker in acht minuten de geschiedenis van Amsterdam beleven. Het zeventiende-eeuwse gebouw van de Hermitage, destijds een van de grootste gebouwen van de stad, heeft een hoofdrol en is ‘uitkijkpost’. 
De foto's mogen alleen rechtenvrij worden gepubliceerd ten behoeve van de promotie van Panorama Amsterdam. Deze foto's moeten gepubliceerd worden met de verplichte creditline: Foto Ilja Huner. Bij gebruik van een of meer van deze beelden dient een bewijsexemplaar van de publicatie te worden gestuurd naar onderstaand adres.

©
Foto Ilja Huner

Deze werken zijn te zien in de tentoonstelling van Saskia Noor van Imhoff, de winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs 2017. Later dit jaar krijgt zij, als onderdeel van de prijs, een solotentoonstelling in de Hermitage Amsterdam. De beelden mogen alleen rechtenvrij worden gepubliceerd ten behoeve van deze tentoonstelling. Deze afbeeldingen moeten gepubliceerd worden met de creditlines. Bij gebruik van een of meer van deze beelden dient een bewijsexemplaar van de publicatie te worden gestuurd naar onderstaand adres.

Hermitage Amsterdam
Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Madeline van Vliet
Postbus 11675
1001 GR  Amsterdam 
020 530 87 55
pressoffice@hermitage.nl

 De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige sponsorlijst zie hermitage.nl.)