©
Lucas Cranach I, Madonna met kind onder een appelboom, 1525–30. Olieverf op doek (overgezet van paneel)

2 februari
— 25 augustus
De schatkamer!
Meesterwerken uit de Hermitage
De Hermitage Amsterdam is 10 jaar jong. Reden voor een feest en een cadeautentoonstelling! Samen met Museumdirecteur prof. Piotrovsky maakten wij een prachtige keuze uit de schatkamers van de Hermitage, met de oude collecties van de tsaren. Hij koos honderden kunstwerken, van grote namen als Bernini, Van Dyck, Matisse, Rembrandt, Tintoretto en Velazques, maar ook van kunst uit de prehistorie, uit het oude Egypte tot diep in China en Russische kunst. Zij vormen voor eventjes een ware schatkamer in de Hermitage Amsterdam, een encyclopedisch overzicht van de kunstgeschiedenis. Een unicum in Nederland, zoals geen enkel ander museum dat kan.
Activiteiten
Rondleidingen
De schatkamer!
Een verrassende reis door 25.000 jaar kunstgeschiedenis
Speelse en spannende confrontaties in De schatkamer!

De Grote Zaal: open blik

In het eerste deel van de tentoonstelling, in de grote zaal, ziet u kunst uit diverse tijden en culturen, steeds in visueel en/of inhoudelijk verrassende sets van twee. Deze speelse en spannende battles vertonen overeenkomsten en verschillen in cultuur en tijd en dienen als aansporing tot een opener, aandachtiger blik bij de bezoekers. Kunst is spannend en opwindend, er is veel nieuws te ontdekken, zelfs bij kunst die allang bekend is.

Kunstgeschiedenis gaat niet over echt of onecht, oorspronkelijk of reproducerend, maar over verhalen en betekenissen achter de voorwerpen. Een van de interessante aspecten van de Hermitage in St.-Petersburg is dat deze letterlijk op de grens van Oost en West staat, en dat is te merken aan de verzamelingen, waarin stijlkenmerken en onderlinge invloeden van overal te vinden zijn. Er is niet één kunstgeschiedenis. Iedere cultuur, iedere tijd, zelfs iedere kunsthistoricus schrijft zijn eigen kunstgeschiedenis. Soms zijn er wat je ‘blinde vlekken’ zou kunnen noemen. En juist de Hermitagecollectie kan ons een spiegel voorhouden, zodat we de kunstgeschiedenis net iets beter doorgronden. Dat maakt deze tentoonstelling uniek.

De opstelling laat ook zien dat de interpretatie van een kunstwerk niet statisch is. Wat de een late gotiek noemt, is voor de ander eerder vroege renaissance. Wat de een als Byzantijns beschouwt, noemt de andere eerder Oost-Romeins. We doen er goed aan om dat te beseffen, om kunst met een open blik te benaderen. Misschien proberen te kijken als kinderen, onbevooroordeeld en met een frisse kijk.

©
Leonarda da Vinci (school van), Naakte vrouw (Donna nuda), 16de eeuw
Leonarda da Vinci (school van), Naakte vrouw (Donna nuda), 16de eeuw
©
Henri Matisse, Naakt, 1908
Henri Matisse, Naakt, 1908
©
Rogier van der Weyden, De Heilige Lucas tekent de Madonna, 1435–36
De schatkamer!
Zwerven door de Hermitage-afdelingen
Plan uw bezoek
Café-restaurant
Activiteiten
Programma
Nieuws
Aankomst prehistorisch object in Hermitage Amsterdam: 25.000 jaar
©
Foto Lara Scot
Plan uw bezoek
Museumshop

☆☆☆☆ in Trouw voor De schatkamer!

Boek nu online tickets