©
Lucas Cranach I, Madonna met kind onder een appelboom, 1525–30. Olieverf op doek (overgezet van paneel)

2 februari 2019
— 25 augustus 2019
De schatkamer!
Meesterwerken uit de Hermitage
Koop nu uw kaartje voor jubileumtentoonstelling # 1, De schatkamer! en ontvang 20% korting op uw tentoonstellingskaartje voor jubileumtentoonstelling #2, Juwelen!. | De Hermitage Amsterdam bestaat 10 jaar! En dat vieren we met een duik in al die fenomenale collecties van de Hermitage in St.-Petersburg. U maakt een inspirerende reis langs bijzondere museumschatten uit de hele kunstgeschiedenis. Van puur gouden archeologische vondsten uit oude culturen, via sculpturen en kostbaarheden uit de Grieks/Romeinse tijd, tot hoogtepunten uit de schilderkunst met grote namen als Da Vinci, Dürer, Van Dyck, Matisse, Rembrandt, Tintoretto, Velázquez en Van der Weyden. Ruim tweehonderd kunstwerken vormen voor even een ware schatkamer in de Hermitage Amsterdam. Een reis door de kunstgeschiedenis, een unicum in Nederland!
Plan uw bezoek
Openingstijden
en prijzen
©
Ilja Repin, Portrait of tsar Nicholas II, 1895, oil on canvas © State Hermitage Museum, St Petersburg
Verdieping
Deel 1: Spannende en speelse confrontaties

De Grote Zaal: open blik

In het eerste deel van de tentoonstelling, in de grote zaal, ziet u kunst uit diverse tijden en culturen, steeds in visueel en/of inhoudelijk verrassende sets van twee. Deze speelse en spannende battles vertonen overeenkomsten en verschillen in cultuur en tijd en dienen als aansporing tot een opener, aandachtiger blik bij de bezoekers. Kunst is spannend en opwindend, er is veel nieuws te ontdekken, zelfs bij kunst die allang bekend is.

Kunstgeschiedenis gaat niet over echt of onecht, oorspronkelijk of reproducerend, maar over verhalen en betekenissen achter de voorwerpen. Een van de interessante aspecten van de Hermitage in St.-Petersburg is dat deze letterlijk op de grens van Oost en West staat, en dat is te merken aan de verzamelingen, waarin stijlkenmerken en onderlinge invloeden van overal te vinden zijn. Er is niet één kunstgeschiedenis. Iedere cultuur, iedere tijd, zelfs iedere kunsthistoricus schrijft zijn eigen kunstgeschiedenis. Soms zijn er wat je ‘blinde vlekken’ zou kunnen noemen. En juist de Hermitagecollectie kan ons een spiegel voorhouden, zodat we de kunstgeschiedenis net iets beter doorgronden. Dat maakt deze tentoonstelling uniek.

De opstelling laat ook zien dat de interpretatie van een kunstwerk niet statisch is. Wat de een late gotiek noemt, is voor de ander eerder vroege renaissance. Wat de een als Byzantijns beschouwt, noemt de andere eerder Oost-Romeins. We doen er goed aan om dat te beseffen, om kunst met een open blik te benaderen. Misschien proberen te kijken als kinderen, onbevooroordeeld en met een frisse kijk.

©
Foto: Evert Elzinga
´Vrouwelijk naakt´ van Henri Matisse (twintigste eeuw) naast ´Donna nude´ uit de school van Leonardo da Vinci (zestiende eeuw).
©
Rogier van der Weyden, De Heilige Lucas tekent de Madonna, 1435–36
Verdieping
Deel 2: Zwerven door de Hermitage-afdelingen
Plan uw bezoek
Café-Restaurant Hermitage
Activiteiten
Agenda
Verdieping
Kijk vooral omhoog!
©
Foto Lara Scot
Plan uw bezoek
Museumshop
Wij bedanken
Deel dit verhaal

Doe mee met de grote bouwwedstrijd met LEGO

Wordt jouw bouwwerk tentoongesteld in de Hermitage?