Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.

16 september
— 20 mei 2024
Julius Caesar
Ik kwam, ik zag en ging ten onder
Met de titel ‘Julius Caesar, Ik kwam, ik zag en ging ten onder’ brengen wij onze allereerste tentoonstelling in H'ART Museum over Julius Caesar. Via een unieke collectie van bijna 150 historische objecten, beleef je dit spannende verhaal uit de wereldgeschiedenis en volg je het bewogen leven van Caesar. Van zijn beroemde opkomst als gewone Romeinse burger tot gelauwerde generaal, helemaal tot aan zijn beruchte ondergang en uiteindelijk tot zijn moord. Ontdek alles over zijn verbond (en affaire) met Cleopatra en hun nalatenschap. Caesar veroorzaakte een culturele golfbeweging en inspireerde van Shakespeare tot in hedendaagse films. Terwijl je langs de artefacten reist, ontrafel je de mythen rond zijn persoon en kom je dichter bij de realiteit van zijn heerschappij, zijn overwinning, alle hoogtepunten maar ook de duistere kanten van zijn levensreis. Onze wens is dat je uiteindelijk zelf kunt beslissen wie Caesar is, en wat hij betekent in de wereld van vandaag. De tentoonstelling loopt van zaterdag 16 september 2023 tot en met maandag 20 mei 2024.
Plan je bezoek
Openingstijden & Tickets
Julius Caesar
The inside story
Zoals nog nooit eerder vertoond

The inside story

In deze unieke première heeft de samenwerking en de verschillende bruiklenen uit Italië, Nederland en Duitsland ons in staat gesteld om een veel dieper inzicht te geven in Julius Caesar. Via drie verschillende busteportretten ontdekken we zelfs nog beter hoe hij er echt uit moet hebben gezien. Toch gaat zijn verhaal veel verder dan alleen dat beroemde gezicht.   

H’ART Museum brengt een retrospectief over Julius Caesar (101 of 100 – 44 BCE). In negen scènes ontvouwt de historische legende zich. Het begint allemaal met de mythe die het beeld heeft gevormd dat we vandaag de dag van hem hebben. Zijn carrière, van briljant politicus tot consul van Rome.   

Vervolgens verkennen we een andere en meer duistere wereld; met daarin verhalen over Caesars oorlog in Gallië, zijn carrière als legergeneraal en wat we nu kennen als de ‘oorlogsmisdaden’ die hij vermoedelijk heeft begaan. We bekijken of de troepen van Caesar mogelijk op Nederlandse bodem hebben gevochten. Dat is relevant voor deze Amsterdamse tentoonstellingssetting.   

Hoe luxueus was Rome in de tijd van Caesar? In een volgende ruimte waan je je in een scène omringd met bezienswaardigheden van duizenden jaren geleden.   

Daarna ligt de focus op Cleopatra en Egypte. Was dit een strategische en politieke relatie of was het echte liefde? Hoe dan ook, de twee werden het ultieme machtspaar en zagen hun liefde bekroond met zoon Caesarion (kleine Caesar).   

De moord op Caesar wordt in het volgende tentoonstellingshoofdstuk als een complot ontrafeld. Van de voortekenen van onheil tot zijn beruchte ondergang en moord. Daarna verhalen we over Caesar’s opvolger: Augustus.   

Ten slotte beschouwen we zijn nalatenschap in een slotscène waarin het karakter van Caesar en een samenvatting van al zijn daden publiek tot een eigen uitspraak kan inspireren.    

Hoe wordt onze wereld vandaag de dag nog geïnspireerd door zijn heerschappij? We willen dat ons publiek dat aan het einde van deze tentoonstelling zelf kan beslissen. Wie is Julius Caesar precies voor mij? 

©
Museo Archeologico Nazionale, Florence

Deze collectie is samengesteld vanuit een samenwerking met de Expona (Bolzano), de Contemporanea Progetti (Florence) en andere topmusea, waaronder het Museo Archeologico Nazionale in Florence, het Museo Nazionale Romano in Rome, het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, en andere musea in Nederland en Duitsland.  

De curatoren van H’ART Museum, Birgit Boelens en Natascha Wieman-Heijne, hebben de tentoonstelling samengesteld met gastconservator prof. dr. Eric Moormann, emeritus-hoogleraar klassieke archeologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Anika Ohlerich van Archetypisch maakte het eigentijdse tentoonstellingsontwerp en Marline Bakker van Glamcult Studio leverde het grafische ontwerp. 

Plan je bezoek
H'ART Museum Grand café
H’ART Museum Podcast Julius Caesar
Plan je bezoek
H'ART Museum Shop

Hermitage is H'ART Museum

Great art sparks hearts