Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.

16 september 2023
— 20 mei 2024
Julius Caesar
Ik kwam, ik zag en ging ten onder
Met de blik van nu vertelt de tentoonstelling over een van de spannendste verhalen uit de wereldgeschiedenis, het levensverhaal van Julius Caesar. Zijn dood is misschien wel de bekendste politieke moord ooit. Ruim 2000 jaar later is zijn nalatenschap nog steeds actueel. De alleenheerser naar wie de maand juli is vernoemd, aan wie we de titel keizer ontlenen, die een hartstochtelijke relatie met Cleopatra zou hebben gehad en die delen van het huidige Europa wreed aan zijn gezag onderwierp. Onze bezoekers leren de dictator kennen als een veelzijdig en complex figuur met vele gezichten. Hoe kijken we anno 2023 naar hem? Vinden we hem een roemruchte strateeg of een tiran?
Plan je bezoek
Openingstijden & Tickets
Julius Caesar
The inside story
Zoals nog nooit eerder vertoond
Plan je bezoek
H'ART Museum Grand Café
Onliine
H’ART Museum Podcast Julius Caesar

H'ART Museum Podcast

In de tweewekelijkse H’ART Museum Podcast wordt iedere aflevering één object uit de tentoonstelling uitgelicht en vanuit een nieuw perspectief bekeken.

Tijdens Julius Caesar. Ik kwam, ik zag en ging ten onder (16 sep. 2023 – 20 mei 2024) kijken prof. dr. Eric Moormann, emeritus hoogleraar Klassieke Archeologie, en Niko Bos (H’ART Museum Educatie) hoe objecten uit de tijd van Julius Caesar in de Asterix strips worden weergegeven. Klopt dit (duim omhoog)? Of niet (duim omlaag)?

Beluister en abonneer je op de H’ART Museum Podcast met je favoriete podcastspeler

Spotify    Apple Podcasts      Podimo      Castbox


AFLEVERINGEN

Luister nu

Afl 14 Caesar, Axterix en de exotische goden

Hoeveel goden hadden de Galliërs? Wie was de rioolgodin? En welke exotische goden werden in Rome vereerd? In aflevering 14 van de podcast van H’ART museum bespreken Niko en Eric verschillende pantheons uit de Klassieke Oudheid. Waren er veel kruisbestuivingen? En waarom gaven de Galliërs hun goden een nummer?

Meer informatie
Luister nu

Afl 13 Caesar, Axterix en Cicero

Wie was Cicero? Waar was hij beroemd om? En waarom werd hij na zijn dood zowel mager als vadsig afgebeeld? In aflevering 13 van de H'ART Museum podcast duiken Niko en Eric de Romeinse rechtbank uit de Oudheid in. Hoe kon een Romeins advocaat een rechtszaak verliezen, maar alsnog de morele winnaar zijn? En waarom kon je beter geen podiumvrees hebben?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 12 Caesar, Asterix en de toga

Wie mochten er in Rome allemaal een toga dragen? Zat het comfortabel? En in welk lichaamsvocht werd een toga gewassen? In aflevering 12 van de H'ART Museum podcast bespreken Niko en Eric de eerste Italiaanse mode: de toga. Kwam zo'n toga in verschillende modellen of kleuren? En wat voor toga droeg Caesar precies?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 11 Caesar, Asterix en de Belgen

Vond Caesar de Belgen echt het dapperst? Of waren het barbaren? En spraken de Belgen toen ook al verschillende talen? In aflevering 11 van de H'ART Museum podcast nemen Niko en Eric een kijkje over de grens bij onze zuiderburen naar aanleiding van een citaat uit Caesars boek De bello Gallico (Oorlog in Gallië). Is Caesar zelf in België geweest? En wat is het verschil tussen Belgen, Germanen en Friezen?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 10 Caesar, Asterix, de pan en de pollepel

Wat aten de Romeinen? Hoe maakten ze hun eten klaar? En was de dagelijkse Romeinse kost een beetje te eten? In aflevering 10 van de H’ART Museum podcast bespreken Niko en Eric de Romeinse eet- en kookgewoontes thuis en op veldtocht aan de hand van een antieke pan en pollepel. Wat aten Caesar en zijn soldaten op veldtocht? Wie kookte
voor hen? En stond er ook everzwijn op het menu?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 9 Caesar, Asterix en Cleopatra

Was Cleopatra een influencer? Wat voor beeld hebben wij van haar? En in hoeverre is dit beeld gevormd door de male gaze? In aflevering 9 van de H’ART Museum podcast bespreken Niko en Eric een van de meest tot de verbeelding sprekende personen uit de geschiedenis: Cleopatra. Wie was deze laatste farao van Egypte? Wat was haar relatie met Caesar? En had zij echt zo’n bijzondere neus als Asterix beweert?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 8 Caesar, Asterix en de eikenbladkrans

Waarvoor stond in het oude Rome de eikenbladkrans? Waarom weigerde Caesar deze krans ooit? En hoe zat het dan met die beroemde lauwerkrans? In aflevering 8 van de H’ART Museum podcast duiken Niko en Eric in de wereld van de ridderordes uit de Oudheid, oftewel: de kransen (geen kerstkransen). Wanneer kreeg je welke krans? Droeg je zo’n krans de hele dag? En was er ook een basilicumkrans?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 7 Caesar, Asterix en de Griekse vaas

Was Caesar van goddelijke afkomst? Van welk beroemd volk
stamden de Romeinen af? En wat heeft dat met een Griekse vaas uit de tentoonstelling te maken? In aflevering 7 van de H’ART Museum podcast gaan Niko en Eric van Troje, via Athene, naar Rome, en weer terug. Wat staat er precies op deze vaas? Hoe werd zo’n vaas gemaakt? En hoe zou men Asterix hebben afgebeeld?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 6 Caesar, Asterix en het aanlegbed

Is het niet ongezond om liggend te eten? En wat deden de Romeinen verder op zo’n aanligbed? In deze aflevering van de H’ART Museum podcast duiken Niko en Eric in de exclusieve wereld van de luxe Romeinse dinner parties. Maar wat klopt er niet aan het aanligbed in de tentoonstelling én aan de aanligbedden in de Asterix strips? En waarvoor gebruikte men een pauwenveer?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 5 Caesar, Asterix en het militair diploma

In de Julius Caesar-tentoonstelling in H'ART Museum kun je een origineel bronzen Romeins militair diploma vinden. Wie kregen dit diploma? Wat stond er precies in? Was het echt 25 jaar militaire dienst waard? En waarmee wordt zo'n diploma geruild in Asterix en het geschenk van Caesar?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 4 Caesar, Asterix en de 3D-reconstructie

In het begin van de Julius Caesar tentoonstelling in H'ART Museum staan vijf koppen van Caesar: vier eigentijdse koppen in steen en één gloednieuwe 3D-reconstructie. Lijken deze koppen? Wat voor beeld hebben wij van Caesar? Hoe wordt hij in Asterix strips geportretteerd? En schoor Caesar echt al zijn lichaamshaar?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 3 Caesar, Asterix en de lever van Piacenza

Aan de hand van een wel zeer curieus object duiken Niko en Eric de wereld in van zieners, waarzeggers en schouwers uit de Klassieke Oudheid. Hoe lees je een lever? Hoe serieus namen de Romeinen de voorspelling van een ziener? Was ziener een fulltime of parttime job? En hoe worden zieners geportretteerd in Asterix en de ziener?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 2 Caesar, Asterix en de legionairssandaal

In deze aflevering bespreken Niko en Eric een bronzen voet met sandaal. Vervolgens wordt deze sandaal vergeleken met de Romeinse sandalen uit Asterix en het 1ste legioen. Hoe komen soldaten aan hun sandalen? Had het Romeinse leger een vreemdelingenlegioen? En zou die bronzen voet in de tentoonstelling misschien toch van Caesar kunnen zijn?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 1 Caesar, Asterix en het Romeinse gezin

In deze aflevering bespreken Niko en Eric een familieportret op een grafsteen. Wie waren deze mensen? En waar stond die grafsteen precies? Dit wordt vervolgens vergeleken met een Romeins familieportret uit Asterix en de lauwerkrans van Caesar. Klopt deze weergave in de strip historisch gezien (duim omhoog)? Of juist niet (duim omlaag)?

Meer informatie
Plan je bezoek
H'ART Museum Shop

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling