Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.

16 september
— 20 mei 2024
Julius Caesar
Ik kwam, ik zag en ging ten onder
Met de titel ‘Julius Caesar, Ik kwam, ik zag en ging ten onder’ brengen wij onze allereerste tentoonstelling in H'ART Museum over Julius Caesar. Via een unieke collectie van bijna 150 historische objecten, beleef je dit spannende verhaal uit de wereldgeschiedenis en volg je het bewogen leven van Caesar. Van zijn beroemde opkomst als gewone Romeinse burger tot gelauwerde generaal, helemaal tot aan zijn beruchte ondergang en uiteindelijk tot zijn moord. Ontdek alles over zijn verbond (en affaire) met Cleopatra en hun nalatenschap. Caesar veroorzaakte een culturele golfbeweging en inspireerde van Shakespeare tot in hedendaagse films. Terwijl je langs de artefacten reist, ontrafel je de mythen rond zijn persoon en kom je dichter bij de realiteit van zijn heerschappij, zijn overwinning, alle hoogtepunten maar ook de duistere kanten van zijn levensreis. Onze wens is dat je uiteindelijk zelf kunt beslissen wie Caesar is, en wat hij betekent in de wereld van vandaag. De tentoonstelling loopt van zaterdag 16 september 2023 tot en met maandag 20 mei 2024.
Plan je bezoek
Openingstijden & Tickets
Julius Caesar
The inside story
Zoals nog nooit eerder vertoond
Plan je bezoek
H'ART Museum Grand café
H’ART Museum Podcast Julius Caesar

H'ART Museum Podcast

In de tweewekelijkse H’ART Museum Podcast wordt iedere aflevering één object uit de tentoonstelling uitgelicht en vanuit een nieuw perspectief bekeken.

Tijdens Julius Caesar. Ik kwam, ik zag en ging ten onder (16 sep. 2023 – 20 mei 2024) kijken prof. dr. Eric Moormann, emeritus hoogleraar Klassieke Archeologie, en Niko Bos (H’ART Museum Educatie) hoe objecten uit de tijd van Julius Caesar in de Asterix strips worden weergegeven. Klopt dit (duim omhoog)? Of niet (duim omlaag)?

Beluister en abonneer je op de H’ART Museum Podcast met je favoriete podcastspeler

Spotify    Apple Podcasts      Podimo      Castbox


AFLEVERINGEN

Luister nu

Afl. 6 Caesar, Asterix en het aanlegbed

Is het niet ongezond om liggend te eten? En wat deden de Romeinen verder op zo’n aanligbed? In deze aflevering van de H’ART Museum podcast duiken Niko en Eric in de exclusieve wereld van de luxe Romeinse dinner parties. Maar wat klopt er niet aan het aanligbed in de tentoonstelling én aan de aanligbedden in de Asterix strips? En waarvoor gebruikte men een pauwenveer?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 5 Caesar, Asterix en het militair diploma

In de Julius Caesar-tentoonstelling in H'ART Museum kun je een origineel bronzen Romeins militair diploma vinden. Wie kregen dit diploma? Wat stond er precies in? Was het echt 25 jaar militaire dienst waard? En waarmee wordt zo'n diploma geruild in Asterix en het geschenk van Caesar?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 4 Caesar, Asterix en de 3D-reconstructie

In het begin van de Julius Caesar tentoonstelling in H'ART Museum staan vijf koppen van Caesar: vier eigentijdse koppen in steen en één gloednieuwe 3D-reconstructie. Lijken deze koppen? Wat voor beeld hebben wij van Caesar? Hoe wordt hij in Asterix strips geportretteerd? En schoor Caesar echt al zijn lichaamshaar?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 3 Caesar, Asterix en de lever van Piacenza

Aan de hand van een wel zeer curieus object duiken Niko en Eric de wereld in van zieners, waarzeggers en schouwers uit de Klassieke Oudheid. Hoe lees je een lever? Hoe serieus namen de Romeinen de voorspelling van een ziener? Was ziener een fulltime of parttime job? En hoe worden zieners geportretteerd in Asterix en de ziener?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 2 Caesar, Asterix en de legionairssandaal

In deze aflevering bespreken Niko en Eric een bronzen voet met sandaal. Vervolgens wordt deze sandaal vergeleken met de Romeinse sandalen uit Asterix en het 1ste legioen. Hoe komen soldaten aan hun sandalen? Had het Romeinse leger een vreemdelingenlegioen? En zou die bronzen voet in de tentoonstelling misschien toch van Caesar kunnen zijn?

Meer informatie
Luister nu

Afl. 1 Caesar, Asterix en het Romeinse gezin

In deze aflevering bespreken Niko en Eric een familieportret op een grafsteen. Wie waren deze mensen? En waar stond die grafsteen precies? Dit wordt vervolgens vergeleken met een Romeins familieportret uit Asterix en de lauwerkrans van Caesar. Klopt deze weergave in de strip historisch gezien (duim omhoog)? Of juist niet (duim omlaag)?

Meer informatie
Plan je bezoek
H'ART Museum Shop

Hermitage is H'ART Museum

Great art sparks hearts